Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Харківські лікарі представили доповідь на Всесвітньому конгресі флебологів


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

З 4 по 8 лютого у Мельбурні (Австралія) відбувся 18-й Всесвітній конгрес міжнародного союзу флебологів (UIP-2018), на якому зібралися фахівці з усього світу, щоб поділитися своїми інноваційними досягненнями.

Оксана Рябинська: «Функціональна діагностика в динамічному стані пацієнта, максимально наближеному до реального життя, є найбільш точною та результативною»

Участь у 18-му Всесвітньому конгресі міжнародного союзу флебологів (UIP), який на початку лютого відбувся в Мельбурні (Австралія), для харківських лікарів стала справжнім визнанням їх професійного успіху.

Кандидат медичних наук Оксана Рябинська і доктор медичних наук Рустем Османов працюють у харківському медичному центрі «Інститут вен». Вперше участь у форумі такого рівня вони взяли у 2015 році. Оксана Рябинська згадує:
– Три роки тому ми були гостями 17-го Всесвітнього конгресу міжнародного союзу флебологів у Сеулі (Південна Корея). Тоді, послухавши доповіді фахівців із різних країн та відвідавши майстер-класи, ми зрозуміли, що такий формат нам по плечу. Ми не можемо тільки бути слухачами, а й самі здатні представити доповідь належного рівня. І, як тільки повернулися додому, почали працювати.

Ми обрали досить складну тему – пошук додаткових маркерів у диференціації великої підшкірної та передньої додаткової сафенної вени за допомогою УЗД. Незважаючи на те, що проблеми з такою диференціацією виникають не часто, отриманий під час обстеження результат може суттєво впливати на план операції, а також на інтерпретацію післяопераційних даних. Дослідження тривало півтора року. Безумовно, для вирішення таких діагностичних задач потрібен апарат експертного класу з досконалою візуалізацією. Ми працювали на Aplio 400 Platinum Series.

Коли подали заявку на участь у конгресі, то отримали пропозицію виступити зі стендовою доповіддю або з презентацією. Ми обрали презентацію. Було дуже приємно побачити інтерес колег до нашої роботи, а головне – отримати визнання та підтримку світових гуру. Особливо мене схвилювали слова всесвітньо відомого флеболога з США Nicos Labropoulos, сказані після закінчення роботи секції: «Вітання, Оксано. Добре зроблено!».

Що справило найбільше враження на конгресі?

– Мене, як спеціаліста УЗД, дуже зацікавили майстер-класи, проведені під час роботи секції «Duplex ultrasound» (дуплексна ультрасонографія). Обстеження проводилися на апараті останнього покоління Aplio i800, який має ще більше можливостей візуалізації. Наприклад, чудово візуалізуються периферичні нерви, що має значення для передопераційного картування напередодні міні-інвазивних операцій з метою запобігання ушкодженню цих нервів під час операцій.

До речі, майстер-класи проводили світила міжнародного рівня, які з задоволенням ділилися своїм досвітом і з якими ми мали можливість спілкуватися на рівних. Особисто я отримала відповіді на всі запитання щодо діагностики, що «привезла» із собою.

Які світові тенденції діагностики судин привернули найбільшу увагу?

– Останнім часом світова практика все більше схиляється до проведення діагностичних процедур не у статичному, а у динамічному стані пацієнта. Під час дослідження він рухається, імітуючи ходьбу або інші фізіологічні рухи, тобто робить те саме, що й у реальному житті. Діагностика в нормальному фізіологічному стані людини, наближеному до реального життя, дає набагато точніші результати, дозволяє звести до мінімуму як помилково позитивні, так і помилково негативні результати.

Дуже важливим напрямом у роботі UIP-комітетів є створення діагностичних консенсусів – єдиної термінології, класифікацій, єдиної інтерпретації результатів досліджень, єдиних стандартів лікування, зрозумілих фахівцям усього світу. Це значно спрощує виконання досліджень спільно з фахівцями різних країн, аналіз їх роботи, не говорячи вже про високий рівень цих стандартів, що є дуже корисним як для лікарів, так і для пацієнтів.

Незабаром у Вінниці відбудеться Школа УЗД 1, де Ви проведете курс лекцій і майстер-класи з ультразвукового дослідження нижніх кінцівок. Які «родзинки» Ви готуєте для слухачів?

– Хочу зауважити, що ця поїздка до Вінниці для мене має особливе значення. Декілька років тому ми проводили майстер-класи з УЗД артерій і вен для винницьких фахівців, і в нас з’явилося багато друзів-колег, з якими ми продовжуємо спілкуватися, працювати, радитися. На Вінниччині багато сильних фахівців, які постійно вдосконалюють свою майстерність і рухаються вперед. З ними дійсно цікаво й корисно спілкуватися.

Щодо особливостей наступного курсу, то ми плануємо не тільки показати базові аспекти діагностики периферійних судин, а й продемонструвати цікаві клінічні випадки, відтак вінницькі колеги матимуть шанс подумати разом із нами над вирішенням діагностичних задач.

1  22 березня 2018 року у Вінниці відбудеться Ультразвукова школа "Ультразвукове дослідження артерій та вен нижніх кінцівок". Лектор: кан. мед. наук, асистент кафедри хірургії Харківського державного медичного університету Рябінська Оксана Сергіївна. Місце проведення: м.Вінниця, вул. Пирогова 46, Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М.І.Пирогова. Початок о 10:00. Деталі за телефоном: +38 097 112 71 81 – Олена Волощук.

Бесіду вела Наталія Гноєвая.