Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Школа-семінар УЗД в неонатології: актуальність експертної візуалізації при постановці остаточного діагнозу новонародженим


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

10–11 лютого 2018 року фахівці ультразвукової діагностики з усієї України зібралися на школу-семінар, присвячену проблемам ультразвукової діагностики в неонатології.

Цикл лекцій на тему "УЗД дітей раннього віку" прочитав доцент кафедри неонатології  Харківської медичної академії післядипломної освіти, к. мед. н. Закревський Андрій Миколайович. Особливий інтерес учасників заходу викликав  майстер-клас на ультразвуковій системі експертного класу Aplio 500 Platinum Series, який провів лектор в рамках школи.

Треба зазначити, що УЗ-дослідження новонароджених є серйозною проблемою в неонатології. Перш за все це пов’язано з недостатністю в перинатальних центрах УЗ-апаратів, передусім експертного класу. Проте навіть за наявності апарату обстеження маленьких пацієнтів часто неможливе через відсутність дитячого датчика.

Андрій Миколайович підкреслює, що найбільш загрозливою є ситуація при виходжуванні недоношених і критично недоношених немовлят, життя та здоров’я яких залежить від точного діагнозу. Відсутність у реанімаційних відділеннях мобільних УЗ-апаратів, які можна підвезти до кювезу, в якому певний час живе та розвивається малюк, позбавляє можливості встановити точний діагноз і, як наслідок, призначити адекватне лікування.

Говорячи про роль апаратів експертного класу у постановці діагнозу, Андрій Миколайович навів приклади того, як тільки завдяки апарату Aplio 500 Platinum Series у дітей перших місяців життя вдалося точно виявити патологію, тоді як звичайні апарати не давали повної картини.

Під час майстер-класу лектор продемонстрував проведення повного УЗ-дослідження на апараті Aplio 500 двом діткам – чотиримісячній Єві та тримісячному Михайлику. Були обстежені органи черевної та зачеревинної порожнини, малого таза, серця,  легень, головного мозку через джерельце. На щастя, відхилень від норми у малюків не виявлено. А лікарі отримали наочний приклад проведення УЗД на апараті експертного класу з досконалою візуалізацією.

Під час роботи Школи велика увага приділялася організації УЗ-обстеження новонароджених в умовах реанімації та інтенсивної терапії. Окремими питаннями стояли перинатальні ураження ЦНС у доношених і недоношених новонароджених, ультразвукова діагностика легень, вилочкової залози, особливості ультразвукової діагностики печінки та жовчовивідних шляхів при синдромі холестазу, нирок і сечовивідних шляхів, кишкової непрохідності у новонароджених тощо.

Дякуємо лектору та відвідувачам УЗ школи!