Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

На апараті Canon можна побачити те, чого не видно на жодному іншому


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Школа УЗД у дерматології, косметології та пластичній хірургії, яка відбулася 28–29 квітня, пройшла у незвичайному форматі. Слухачам запропонували дві теми: УЗ дослідження м’яких тканин представив кандидат медичних наук, інтервенційний радіолог Юрій Едуард

Незважаючи на те, що була заявлена досить вузька тематика, вона викликала значний інтерес у фахівців УЗД. І не лише з великих міст, де естетична дерматологія та пластична хірургія має широкий попит. Це свідчить про те, що спеціалісти бачать у цьому напрямку реальні можливості як для своєї сьогоднішньої практики, так і для перспективного професійного розвитку.

Майстер-класи лектори провели на апараті Aplio i800 із використанням надвисокочастотного 24 мГц двомірного матричного датчика з використанням режиму мікроваскулярної візуалізації (SMI). Ці інноваційні розробки Canon Medical Systems дають змогу побачити раніше недоступні поверхневі структури, низько та на наднизько швидкісні кровотоки, які при скануванні звичайними датчиками залишаються у мертвій зоні. Це відкриває нові можливості не тільки в косметології та пластичній хірургії, а і в онкології, ревматології, неврології та інших напрямках.

Лекційну частину курсу Ю.Е. Чирков розпочав із огляду м’яких тканин — жирової, сполучної, м’язової, нервової, кістяної, їх ультразвукових характеристик. Зупинився на діагностиці новоутворень різної природи та локалізації, метастаз у м’які тканини тощо.

— Є багато захворювань схожих за клінічною картиною. Але саме УЗД дає змогу диференціювати патологію, зрозуміти природу та локалізацію проблемної зони. У деяких випадках УЗД, як дослідження першого порядку, може бути достатньо для встановлення остаточного діагнозу. У деяких воно допомагає прийняти рішення стосовно подальшого маршруту пацієнта.

Ультразвукові дослідження м’яких тканин не прив’язані до жодної спеціалізації. Пацієнт може прийти зі скаргами на біль у нозі, руці, шиї чи іншому місці. Причин може бути безліч: новоутворення з будь-яких тканин шкіри, м’язів, кісток, сухожилля чи метастази у тканини, наслідки травм чи хірургічних втручань, інфекційні захворювання чи іррадіація болю. Так, наприклад, при болю у шиї, що зустрічається дуже часто, причина може бути у слинних залозах. Для діагностики захворювань слинної залози УЗД є дослідженням першого порядку.

Діагностика м’яких тканин — це надто копітка і тривала робота, яка потребує уваги та добрих знань анатомії, патанатомії, ехоструктури органів. Найскладнішим є визуалізація нервів, які на УЗ зображенні часто можна сплутати із сухожиллями.

Найчастіше замовником м’язово-скелетного УЗД виступають клініцисти вузькоспеціалізованих закладів — травматологічних, неврологічних або нейрохірургічних клінік.

Технології нового покоління із застосуванням високочастотних датчиків значно розширюють можливості візуалізації й точності діагностики. Завдяки 24 мГц датчику від Сanon ми змогли побачити те, що раніше було поза можливостями ультразвуку.

Під час лекції з УЗД шкіри Н.В. Головіна привернула увагу до її ехоанатомічних особливостей і технічних труднощів проведення сканування.

— Якщо при дослідженні усіх органів датчик опирається на шкіру, то при УЗД шкіри його потрібно фіксувати у висячому положенні. Складність УЗД шкіри ще й у тому, що одне дослідження може вимагати описання 5–10 ділянок шкіри. А головне, дослідження шкіри та підшкірних тканин потребує чіткої візуалізації поверхневих шарів. Високочастотні високочутливі датчики відповідають цим вимогам, забезпечуючи високу різкість зображення. Датчик, який ми використовували на майстер-класі, перевершив усі очікування, як за зручністю роботи, так і якістю зображення. Також система надає лікарю можливість визначення кількісних таких показників, як

індекс васкуляризації, жорсткість тканин за допомогою еластографії зсувної хвилі (SWE). Завдяки режиму SMI відкривається можливість візуалізації та оцінки наднизьких кровотоків.

УЗД шкіри сьогодні є найзатребуванішим у естетичній медицині. У пластичній хірургії та у анти-єйджинг терапії УЗ контроль є необхідним як при плануванні маніпуляцій, так і для об’єктивізації результатів лікування та спостереження у динаміці, діагностиці ускладнень при введенні філерів.

Що стосується дерматології, то більшість дерматологів вважає, що вони все можуть побачити очима. Хоча є чимало випадків, коли саме завдяки УЗД удається поставити точний діагноз. Наприклад, пацієнтка звернулася з приводу бородавки на ступні, яка заважала їй ходити, а виявилося, що це волосок потрапив у шкіру після домашньої стрижки волосся. Дуже зручно за допомогою УЗ виявити точну локалізацію скалки чи іншого стороннього тіла. Важливу роль УЗД відіграє у діагностиці доброякісних і злоякісних новоутворень шкіри.

Думки учасників школи УЗД

Бука Маргарита В’ячеславівна, медичний центр пластичної хірургії проф. В.В. Храпача, м. Київ:

— Я задоволена пройденим курсом УЗД шкіри та м’яких тканин, який нарешті відбувся у Києві. В останні п’ять років спостерігається вибуховий розвиток естетичної хірургії та ін’єкційної косметології, тому сучасна ультразвукова візуалізація шкіри та м’яких тканин обличчя дуже потрібна як пацієнту, так і лікарю. Лекції досвідченого фахівця Ю.Е. Чиркова були акцентовані на диференційній діагностиці та онконастороженості. Майстер-клас Н.В. Головіної з використання найсучаснішого 24 МГц датчика продемонстрував нові можливості пошарової діагностики шкіри та м’яких тканин обличчя. Дуже дякую за нові знання, які покращать якість моїх досліджень.

Бєлова Тамара Василівна, клініка «Healthy&Happy», м. Київ:

— Я працюю на УЗД апараті Aplio XG. Майже щодня фахівці різних напрямків направляють пацієнтів на УЗД м’яких тканин, суглобів, залоз, лімфовузлів, шкіри, з приводу травм, новоутворень, різних захворювань. Часто незрозуміло, де саме криється проблема, — у м’яких тканинах чи шкірних покривах, тому дивитися потрібно все. Пропонований цикл лекцій був дуже корисним, він практично систематизував розрізнену інформацію, якої, до речі, дуже мало можна знайти у різних джерелах.

Велике враження справив на мене майстер-клас на апараті Canon із високочастотним датчиком 24 мГц. Приголомшлива візуалізація та чіткість зображення. Така технологія актуальна насамперед для спеціалізованих закладів. Але прагнути до цього треба усім.

Амро Ірина Геннадіївна, акушер-гінеколог та фахівець УЗД, м. Запоріжжя:

— Я вже 10 років регулярно відвідую цю школу УЗ діагностики. Щиро вдячна її ініціаторам та організаторам. Завжди обираються актуальні та корисні з теоретичної й практичної точки зору теми, демонструються принципи роботи на сучасних УЗ апаратах. Після кожної школи отримуєш новий поштовх до професійного вдосконалення і самореалізації. Особливо хочеться відмітити доступність та високу інформативність лекцій Марії Миколаївни Новікової, Нелі Кузьмівни Волик, Юрія Едуардовича Чиркова, Євгенія Миколайовича Божка та інших.

Несподіваним відкриттям стала тема з УЗД шкіри, дерматологічний погляд фахівців на застосування УЗД у багатьох хірургічних, травматологічних, неврологічних та інших напрямках. Наталія Валеріанівна Головіна відкрила нові можливості професійного розвитку, які мають бути затребувані.

На цих курсах особливо вразили можливості візуалізації та чіткості зображення при роботі із високочастотним датчиком на апараті від Сanon. Працювати на обладнанні такого рівня — це мрія кожного фахівця, і моя теж.

Садовніков Сергій Анатолійович, Центр планування сім’ї Тамари Луговської, м. Дніпро:

— Я працюю на апаратах різних фірм, зокрема і на Toshiba Nemio 2009 року випуску. Незважаючи на поважний вік, це дуже надійний та зручний УЗ сканер. Максимальна частота датчиків, з якими я працюю, становить 12 мГц, що дає змогу дивитися м’які тканини і навіть шкіру. Але те, що ми побачили на майстер-класах за ці два дні — це фантастика, політ у космос.

Високоякісна візуалізація на апараті Aplio i800 із високочастотним датчиком на 24 мГц відкриває нові можливості сканування та забезпечує візуалізацію поверхнево розташованих органів: шкіри, м’язів, нервів, судин, залоз на майже клітинному та капілярному рівні.

Тема на перший погляд вузька, але вона актуальна не лише для дерматології та пластичної хірургії, бо високочастотне сканування дає змогу розгледіти найдрібніші деталі, що недоступні при скануванні іншими датчиками. Це значно підвищує діагностичні можливості лікаря.