Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Найважливіші аспекти ультразвукового дослідження щитоподібної залози


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Найважливіші аспекти ультразвукового дослідження щитоподібної залози

5–6 жовтня відбулася чергова Школа УЗД від Української Асоціації фахівців з ультразвукової діагностики та Українського Допплерівського Клубу за підтримки компанії Canon Medical Systems, яка була присвячена питанням УЗ-дослідження щитоподібної залози.

Послухати авторський курс Вікторії Олександрівни СЕРДЮК, кандидата медичних наук, завідувача відділення інноваційних технологій в ультразвуковій діагностиці Київського міського клінічного ендокринологічного центру з’їхалися фахівці не тільки з усіх регіонів України, але й із сусідньої Молдови. Окрім лікарів УЗД ця тема зацікавила сімейних лікарів, ендокринологів, кардіологів і мамологів.

Вікторія Олександрівна впевнена, що фахівці, які будуть займатися діагностикою щитоподібної залози (ЩЗ), мають досконало знати її анатомію, фізіологію, патанатомію, особливості розвитку патологічних процесів. А як професіонали УЗ-діагностики вони повинні розуміти фізику ультразвуку, ехоструктури органів, формування їх відображення, вміти проводити виміри на різних апаратах, грамотно інтерпретувати та оцінювати результати дослідження. Вона підкреслювала, що за протоколом треба оцінювати морфометрію ЩЗ, її ехогенність та ехоструктуру. З огляду на складність і різноманітність форм і розмірів ЩЗ єдиним узагальненим показником прийнято об’єм залози. За наявності декількох способів його вимірювання, найоптимальнішим та рекомендованим ВООЗ вважається спосіб Brunn. Сучасні УЗ-апарати мають опцію, яка дає можливість швидко вираховувати розміри і об’єм ЩЗ.

Що стосується безпосередньо щитоподібної залози, то тут важливо враховувати стан органа у різні вікові та фізіологічні періоди життя людини й індивідуальні варіанти його будови — у нормі ЩЗ може мати різні варіанти анатомічної форми. Так наявність таких індивідуальних особливостей як додаткові або пірамідальні частки ЩЗ може стати проблемою при оперативному втручанні, тому їх виявлення має важливе значення при плануванні операції.

Важливою складовою дослідження є клінічні протоколи, які, по суті, є дорожньою картою клініциста при виборі стратегії й тактики лікування, планування хірургічних втручань. Тому питання формування протоколів і ультразвукових заключень обговорювалися протягом усього курсу.

Першу лекцію В.О. Сердюк присвятила анатомії та фізіології ЩЗ, аномаліям її розвитку і класифікації захворювань. Протягом двох днів вона детально виклала питання дифузних захворювань ЩЗ, розповіла про етіопатогенез, клініку, лабораторну діагностику і, звичайно, сонографічну діагностику дифузійно-токсичного зобу, різні форми тиреоїдитів та інших патологій органа. Особливу увагу лектор приділила впливу вагітності на функціонування ЩЗ. Окремою, та, мабуть, найважливішою, темою була вогнищева патологія ЩЗ — вузловий і багатовузловий зоб, гіперпластичні вузли і кісти, аденоми, злоякісні утворення.

Особлива увага була приділена папілярному раку ЩЗ, який становить до 92% злоякісних пухлин у цьому органі. Він має багато клініко-морфологічних варіантів й може поводити себе дуже агресивно, до того ж, часто є серйозною діагностичною проблемою. Також було приділено багато уваги фолікулярному, медулярному, анапластичному раку ЩЗ і лімфомам.

В.О. Сердюк детально представила сучасні методи УЗ-обстеження ЩЗ. Зокрема, особливості проведення соноеластографії для диференціальної діагностики злоякісних і доброякісних утворень, переваги й обмеження методів еластографії зсувної хвилі та компресійної. Новітнє УЗ-обладнання дає змогу проводити мультипараметричне УЗД. Можливість оцінки мікрокровотоків у режимі Superb Microvascular Imaging (SMI) є суттєвою перевагою апаратів від Canon Medical Systems.

Для слухачів, більшість з яких працює у багатопрофільних закладах, дуже цікавим і корисним був огляд рідкісних і складних випадків у діагностиці ЩЗ і області шиї. Увесь представлений матеріал був побудований на багатому власному досвіді лектора.

Як завжди, родзинкою курсу був майстер-клас, який Вікторія Олександрівна провела на УЗ-апараті Aplio 500 Platinum Series. Експерт продемонструвала різні нюанси дослідження, звернула увагу на підводні камені, які зустрічаються у практиці кожного обстеження, але успішне подолання їх — це справа власного досвіду та практики, а також використання наочної інформації від досвідчених фахівців, якою вони діляться під час конференцій і шкіл.