Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Інтервенційний ультразвук у джазовому ансамблі сучасної хірургії


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Інтервенційний ультразвук у джазовому ансамблі сучасної хірургії

Джазова мелодія вітала фахівців УЗ-діагностики та хірургів різних напрямків, які 7 грудня 2019 року зібралися у лекційному залі Школи УЗД. Якщо медицину порівняти з музикою, то в неї також є багато стилів — класика, рок, джаз… «Сучасна хірургія — це сукупність різних стилів і напрямків, це джазовий ансамбль, в якому інтервенційний ультразвук грає свою важливу партію», — так алегорично розпочав авторський курс «Інтервенційний ультразвук. Досягнення та перспективи. Базові принципи» Юрій Едуардович Чирков, к. мед. н., інтервенційний радіолог, лікар УЗ-діагностики ДНУ «Центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин», лікар-хірург універсальної клініки «Оберіг». Школа проходила 7–8 грудня за участі компанії Canon Medical Systems.

Перша біопсія печінки під контролем УЗ була проведена 50 років тому в Чехії. В Україні цей напрямок почав розвиватися наприкінці 80-х–початку 90-х років минулого століття, його піонером був професор В.Є. Медведєв. Юрій Чирков, хірург за фахом, серед перших у 90-х роках активно впроваджував технології ультразвукового контролю при проведенні діагностичних і лікувальних інтервенційних втручань. Сьогодні це самостійний напрямок радіології, завданням якого є забезпечення контролю мініінвазивних хірургічних операцій, інвазивних маніпуляцій — діагностичних і лікувальних.

У більшості країн багато інвазивних маніпуляцій належать до терапевтичних процедур, і кардіологи, урологи, нефрологи, мамологи, ортопеди-травматологи та інші фахівці мають самостійно проводити їх під контролем УЗ. Для цього фахівець із терапевтичним мисленням повинен перш за все переступити певну межу страху перед інтервенційним втручанням, і, безумовно, засвоїти УЗ-анатомію і -патанатомію, принципи візуалізації.

Використання інтервенційного УЗ має широке коло напрямків, зокрема: тиреоідологія, мамологія, гематологія, онкологія, акушерство та гінекологія, гастроентерологія, нефрологія, урологія, кардіологія та кардіохірургія, анестезіологія, травматологія та ортопедія. Основні сфери його застосування це: ургентна хірургія, коли необхідно у найкоротший час обрати тактику лікування для пацієнта у важкому стані, та контроль навігації для малоінвазивних діагностичних і лікувальних втручань.

Базові принципи цього методу забезпечують:

—   ефективне безпомилкове виконання прицільних маніпуляцій на органах без травматичних операцій із незначною хірургічною агресією;

—   безперервний контроль зони втручання та просування інструмента, повну візуалізацію процесу. Саме безперервність контролю протягом усього процесу часто має вирішальне значення в успішності та безпечності маніпуляції;

—   мінімізацію ускладнень, які супроводжують хірургічні втручання;

—   скорочення строків лікування, відновлення та реабілітації;

—   значне зниження смертності та інвалідизації. Так, наприклад, абсцес печінки, який раніше у більшості випадків мав летальні наслідки, сьогодні є повністю виліковним;

—   мобільність, що дає можливість проводити втручання не тільки поза операційною, а й у польових умовах.

Розвиток інтервенційної радіології йде у напрямку поєднання можливостей різних модальностей — УЗ, ендоскопічний УЗ, Ro, КТ, МРТ, ангіографія, які, оптимально доповнюючи одне одного, забезпечують максимальну візуалізацію зон інтересу. Так технологія MRI-US Fusion від Canon Medical Systems дає змогу поєднувати на одному екрані УЗ-зображення в сірошкальному режимі у реальному часі зі статичним зображенням попереднього МРТ чи КТ дослідження, що значно розширює візуалізацію зони інтересу, особливо у випадках, коли є сумніви в інтерпретації зображення.

В Україні поки що є тільки декілька клінік, де використовується ця технологія. Яскравий приклад переваги методу — біопсія передміхурової залози, коли замість 12–18 пункцій (практично наосліп) лікар виконує прицільно меншу їх кількість.

Протягом двох днів Ю.Е. Чирков розповів про методичні основи таких маніпуляцій під УЗ-контролем як біопсія печінки, черезшкірні втручання при гострому холециститі та біліарній гіпертензії, черезшкірна черезпечінкова холецистостомія. Детально зупинився на питаннях УЗ-діагностики та черезшкірних втручаннь під контролем УЗ при кістах і абсцесах печінки, абсцесах черевної порожнини (піддіафрагмальних, периапендикулярних, міжпетльових), принципах діагностики та мініінвазивного лікування ехінококових кіст печінки. Курсанти дізналися про можливості методу в нефрології та урології (біопсія нирки, дренування кіст нирок, пункційна нефростомія), гастроентерології, зокрема в лікуванні різних форм деструктивного панкреатиту.

Велику увагу лектор приділяв вибору ультразвукового обладнання та інструментів для інтервенційного ультразвуку, візуалізації інструмента під час процедури. Теоретична інформація підкріплювалася практикою  — майстер-класами та самостійною роботою з відпрацюванням навиків проведення черезшкірних втручань під контролем УЗ на фантомах на апараті експертного класу Aplio 500 Platinum Series.

Приємним і корисним бонусом для учасників школи було отримання української версії Керівництва з УЗД Європейської федерації асоціацій ультразвуку в біології та медицині (EFSUMB), до перекладу якого долучився і Юрій Чирков. Завдяки тому, що у червні цього року Українська асоціація фахівців УЗД стала членом EFSUMB, значно розширилися можливості українських фахівців у доступі до міжнародної професійної інформації та її використання.