Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Інтервенційний ультразвук у хірургії


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Інтервенційний ультразвук у хірургії

13–14 квітня 2019 року Школа ультразвукової діагностики, яка організована Українською Асоціацією фахівців з ультразвукової діагностики і Українським Допплерівським Клубом за підтримки компанії Canon Medical Systems, була присвячена питанням ультразвукової діагностики в хірургії та втручанням під контролем УЗД.

Авторський курс представив Юрій Едуардович Чирков, к. мед. н., інтервенційний радіолог, лікар УЗ-діагностики ДНУ «Центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин». Інтервенційний ультразвук — це основний напрямок його практичної та наукової діяльності протягом кількох років.

Інтервенційний ультразвук — самостійний напрямок радіології, який забезпечує контроль при проведенні мініінвазивних хірургічних втручань, інвазивних лікувальних і діагностичних маніпуляцій, як планових, так і ургентних.

Базові принципи методу:

  • забезпечення ефективного виконання прицільних маніпуляцій на органах без травматичних операцій із незначною хірургічною агресією;
  • забезпечення безперервного контролю поля втручання та просування інструмента, повна візуалізація процесу;
  • мінімізація ускладнень;
  • скорочення строків лікування, відновлення і реабілітації;
  • значне зниження смертності та інвалідизації;
  • мобільність, що дає можливість проводити втручання поза операційною.

Інтервенційний УЗ успішно застосовується у таких напрямах як хірургія печінки і жовчовивідних шляхів; хірургічні втручання в онкології; судинна хірургія; радіочастотна абляція та інших. Так, наприклад, завдяки мініінвазивному лікуванню абсцесів печінки рівень смертності знизився з 70 % (при відкритій хірургії) практично до 0 %.

Найефективніша ця методика при лікуванні гострого холециститу і панкреатиту, біліарної гіпертензії, абсцесу печінки, хронічного панкреатиту із утворенням кіст, ускладнень хірургічних втручань, травм і абсцесів органів черевної порожнини. Вона дає можливість ліквідувати гостроту захворювання; наприклад, при гострому панкреатиті малоінвазивне дренування заочеревинної рідини часто дає змогу уникнути відкритої операції.

Із УЗ-асистенцією проводяться, наприклад, аравертебральна блокада; склеротерапія судин в амбулаторних умовах. УЗ-контроль стає незамінним при проведенні біопсій з використанням ендоскопічного УЗ-дослідження.

Деякі клініки використовують інноваційну технологію Fusion, піонером якої є компанія Canon Medical Systems (раніше Toshiba Medical Systems). Суть методики: диск із попереднім КТ-дослідженням вставляється в УЗ-апарат. На одному екрані лікар бачить візуалізацію поточного УЗ-дослідження і порівнює його із виведеним на другий екран КТ-дослідженням. Маніпуляція, наприклад, біопсія вогнища, візуалізується паралельно на двох екранах.

Як організувати процес інтервенційних втручань із УЗ-асистенцією?
Цей напрямок підпадає під дію Наказу МОЗ України за № 340 від 28.11.97 «Про удосконалення організації служби променевої діагностики та променевої терапії» та положень про відділення інтервенційної радіології (рентген-хірургічний блок) і про відділення/кабінет УЗ-діагностики. Також важливим документом є Настанова про інтервенційний ультразвук Європейської асоціації УЗ в біології та медицині.

Приміщення має бути оснащене операційним столом, УЗ-апаратом, мати місце для каталки на випадок необхідності транспортування пацієнта. Що стосується обладнання, то це може бути й апарат середнього класу. Зручно мати портативний апарат для виконання певних процедур у реанімації, біля ліжка у палаті тощо.
Втручання під УЗ-контролем хірург (при наявності дійсного сертифіката фахівця УЗД) може проводити сам, а також із допомогою асистента-фахівця УЗД. У будь-якому випадку хірург має мати базові знання з УЗ-діагностики, УЗ-анатомії та патанатомії органів.

Найбільш зручним і ефективним інструментом є біопсійні системи (пістолети), при їх використанні результат є менш операторозалежним. Введення біопсійної голки ручним або напівавтоматичним способом потребує певної кваліфікації і досвіду лікаря.

Під час майстер-класів, які Юрій Чирков провів на апараті Aplio 300, курсанти ознайомилися із видами біопсійного інструменту та їх візуалізацією під час проведення маніпуляцій. На фантомах різних органів лектор досконало продемонстрував нюанси проведення інтервенційних процедур під контролем ультразвуку.