Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Особливості УЗ-діагностики новонароджених і дітей усіх вікових груп


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Особливості УЗ-діагностики новонароджених і дітей усіх вікових груп

Чергова школа ультразвукової діагностики від Української асоціації фахівців з ультразвукової діагностики і Українського Допплерівського Клубу за підтримки компанії Canon Medical Systems, яка відбулася 8–9 грудня, була присвячена вибраним проблемам УЗД в неонатології та педіатрії.

Лектор, Андрій Миколайович Закревський, доцент кафедри неонатології Харківської медичної академії післядипломної освіти, к. мед. н., детально висвітлив моменти УЗ-дослідження не лише новонароджених, а й охопив усю дитячу вікову групу. Основне коло питань стосувалося гастроентерологічних та хірургічних аспектів ультразвукової діагностики захворювань травної системи у новонароджених і дітей різних вікових груп.

Майже усі учасники школи мали практичний досвід роботи в УЗ-діагностиці, серед них були представники, які працюють в неонатології, педіатрії, дитячій хірургії. Сьогодні багато фахівців різних спеціалізацій розуміють необхідність отримання навиків УЗД. Тому у програму ХМАПО на 2019 рік включено курс ультразвукової діагностики в неонатології для неонатологів, акушерів-гінекологів, лікарів УЗД і усіх фахівців педіатричного профілю.

Лектор акцентував увагу на зростаючій ролі УЗД для швидкого максимально зручного і безпечного виявлення проблеми в ургентних випадках. Якщо не так давно ефективність УЗ-діагностики черевної порожнини, наприклад, при синдромі «гострого живота» ставилася під сумнів, то сьогодні це перший, а в більшості випадків — основний метод діагностики апендицитів і перитоніту.

А.М. Закревський завжди підкреслює значущість УЗД при обов’язковому обстеженні новонароджених, як методу, завдяки якому можна швидко і без променевого навантаження візуалізувати вади розвитку і відхилення від норми, провести комплексне обстеження. Вроджені вади травної системи становлять 3,4 випадка на 100 перинатальних розтинів і 21,7 % усіх аномалій розвитку. Першочергове завдання при УЗД новонародженого — виключення хірургічної патології, щоб у випадку її виявлення організувати невідкладне проведення реанімаційних заходів згідно з протоколом і доставити пацієнта до хірургічного стаціонару. При внутрішньоутробному виявленні або підозрі вроджених вад, пологи потрібно проводити у перинатальному центрі, де новонародженому можуть відразу надати невідкладну хірургічну допомогу. На жаль, ще не усі перинатальні центри оснащені УЗ-апаратами експертного класу.

Сьогодні у більшості випадків серйозні вади діагностуються у пренатальному періоді, тож при народженні дитини вже відомо, на що слід звернути увагу. Водночас потрібно провести комплексне УЗД і перевірити стан усіх основних органів і систем, що дасть можливість оперативно прийняти рішення про тактику лікування.

Під час теоретичного курсу були детально розглянуті особливості ехографічної картини шлунково-кишкового тракту у здорових новонароджених та дітей раннього віку, представлена методика ультразвукового дослідження із урахуванням етапів розвитку малюка.

На прикладах із власної практики лектор продемонстрував ультразвукові ознаки високої та низької кишкової непрохідності у дітей до трьох років при атрезії стравоходу, непрохідності дванадцятипалої кишки, завороті середньої кишки, синдромі Ледда у новонароджених, вродженому гіпертрофічному пілоростенозі, атрезії ануса та прямої кишки. Була розглянута ультразвукова діагностика вад розвитку черевної стінки – омфалоцеле і гастрошизис у новонароджених.

У лекціях з ультразвукової діагностики дітей різних вікових груп були розглянуті методики УЗ-діагностики таких захворювань, як інвагінації кишківника, пахова кила, гострий апендицит і перитоніт, панкреатит, продемонстровано рідкісний клінічний випадок інсуломи підшлункової залози в новонародженого. Можливості апаратів високого експертного класу дають змогу проводити мультипараметричне ультразвукове дослідження захворювань печінки.

Важливе значення має ургентна диференційна УЗ-діагностика при синдромі гострого живота у дітей, яка забезпечує швидке виявлення нефро-урологічних, гінекологічних, шлунково-кишкових захворювань, що дає можливість без зволікань виявити проблему і вчасно прийняти рішення про хірургічне лікування.

Під час майстер-класу на апараті Aplio 500 Platinum Series Андрій Миколайович провів обстеження дітей першого року життя. В однієї дитини визначена помірна вентрикулодилатація бічних шлуночків, що є транзиторним станом і не впливає суттєво на розвиток дитини. Відкрите овальне вікно у другої дитини відповідає особливостям дітей першого року життя. Стан печінки, шлунково-кишкового тракту, нирок відповідав віку.

Завжди складно проводити комплексне дослідження немовлят — вони не можуть лежати спокійно, а батьки дуже хвилюються. Потрібно встановити контакт з усією родиною та залучити батьків до гри в обстеження. Коли мама розмовляє, співає пісні малюкові, то в нього минає страх, а лікар у цей час може досить швидко і максимально безболісно отримати стандартні ультразвукові скани, провести виміри та визначити наявність або відсутність патології.
При патологічних змінах треба зосередити увагу на конкретній зоні, що потребує зміни параметрів ультразвукового сканування. Все це обґрунтовує необхідність використання в педіатрії саме апаратів експертного класу. Швидкість роботи, висока якість зображення, легкість зміни параметрів сканування дають можливість ефективно і комфортно провести дослідження малюків.