Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

SARS-CoV-2 має характерний вигляд на рентгені


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Вірус SARS-CoV-2 має характерний вигляд на рентгені грудної клітки, що має високу специфічність та позитивне прогностичне значення для інфекції COVID-19 – це заключення, яке може допомогти клініцистам швидше діагностувати захворювання, згідно з дослідженням, опублікованим 3 вересня в журналі "Радіологія: кардіоторакальна візуалізація" (RadiologyCardiothoracic Imaging).

Результати дослідження підсилюють дискусію про те, який спосіб візуалізації є найкращим для ідентифікації COVID-19, зазначила команда під керівництвом доктора Девіда Сміта з Центру охорони здоров'я Державного університету Луїзіани в Новому Орлеані.

"Хоча це не заміна ЗТ-ПЛР [тестування полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією] або КТ грудної клітки, рентген грудної клітки може забезпечити швидку та економічно прийнятну діагностику COVID-19 у підгрупі інфікованих пацієнтів ... під час пандемії COVID-19 ", – написала група. "Корисність цієї методики описана в контексті відомих недоліків ЗТ-ПЛР, що вважається золотим стандартом при діагностиці COVID-19, та КТ грудної клітки, яка в даний час не рекомендується для діагностики COVID-19".

Який спосіб візуалізації найкращий для діагностики COVID-19 залишається незрозумілим, дехто виступає за КТ грудної клітки разом із тестуванням ЗТ-ПЛР, а інші застерігають проти цього підходу. У березні Американський коледж радіології не рекомендував рутинно застосовувати КТ грудної клітки для COVID-19, тоді як у квітні Товариство Флейшнера пропонувало застосовувати її лише пацієнтам з важкими симптомами. Але 1 вересня французькі дослідники виступили на користь того, що КТ грудної клітки є ефективним інструментом для діагностики захворювання.

Команда Сміта намагалася дослідити роль рентгенографії грудної клітки у діагностиці COVID-19 за допомогою дослідження, яке включало 366 пацієнтів у Новому Орлеані із підозрою на COVID-19 між 13 і 25 березня. Цим пацієнтам було зроблено 376 рентгенівських знімків грудної клітки під час госпіталізації, а також тестування ЗТ-ПЛР. Два рентгенологи класифікували ці дослідження на COVID-19 таким чином:

• Типово: наявність двосторонньої "нерівності" або "суцільне, стрічкоподібне" помутніння матованого скла або консолідації на периферії та від середньої до нижньої ділянки легенів".

• Неспецифічно: будь-яке відхилення, крім "типово".

• Негативно: відсутність відхилень.

Група Сміта виявила, що 10% рентгенівських знімків грудної клітини показали типові ознаки COVID-19, тоді як 57% показали неспецифічні ознаки, а 33% – негативні. Двоє фахівців мали 92% згоди щодо оцінки рентгенівських знімків грудної клітки на COVID-19.

Типовий рентген грудної клітки 63-річної жінки із задишкою та лихоманкою. Результати рентгенографії грудної клітки включають двосторонню "нерівність" або "суцільне, стрічкоподібне" помутніння матованого скла або консолідацію на периферії та від середньої до нижньої ділянки легенів" (стрілки). Зображення та підпис надано RSNA.

Дослідники визнали, що рентген грудної клітки має низьку чутливість для діагностики захворювання COVID-19, але вони підкреслили, що це дозволяє з високим ступенем впевненості прогнозувати захворювання у пацієнтів, які мають прояви, які також типові для КТ грудної клітки.

"Ми ... переглядали рентгенографію грудної клітки у пацієнтів під час фази експоненціального росту спалаху COVID-19 у Новому Орлеані ... що відповідає найбільш загальновизнаним КТ особливостям COVID-19 в останній літературі", – підсумували автори. "Ці спостереження можуть бути корисними для сортування пацієнтів або можуть допомогти у виписці та плануванні карантину там, де бракує швидких, високочутливих та специфічних тестувань".

Вірус SARS-CoV-2 має характерний вигляд на рентгені грудної клітки, що має високу специфічність та позитивне прогностичне значення для інфекції COVID-19 – це заключення, яке може допомогти клініцистам швидше діагностувати захворювання, згідно з дослідженням, опублікованим 3 вересня в журналі "Радіологія: кардіоторакальна візуалізація" (Radiology: Cardiothoracic Imaging).Результати дослідження підсилюють дискусію про те, який спосіб візуалізації є найкращим для ідентифікації COVID-19, зазначила команда під керівництвом доктора Девіда Сміта з Центру охорони здоров'я Державного університету Луїзіани в Новому Орлеані."Хоча це не заміна ЗТ-ПЛР [тестування полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією] або КТ грудної клітки, рентген грудної клітки може забезпечити швидку та економічно прийнятну діагностику COVID-19 у підгрупі інфікованих пацієнтів ... під час пандемії COVID-19 ", – написала група. "Корисність цієї методики описана в контексті відомих недоліків ЗТ-ПЛР, що вважається золотим стандартом при діагностиці COVID-19, та КТ грудної клітки, яка в даний час не рекомендується для діагностики COVID-19".Який спосіб візуалізації найкращий для діагностики COVID-19 залишається незрозумілим, дехто виступає за КТ грудної клітки разом із тестуванням ЗТ-ПЛР, а інші застерігають проти цього підходу. У березні Американський коледж радіології не рекомендував рутинно застосовувати КТ грудної клітки для COVID-19, тоді як у квітні Товариство Флейшнера пропонувало застосовувати її лише пацієнтам з важкими симптомами. Але 1 вересня французькі дослідники виступили на користь того, що КТ грудної клітки є ефективним інструментом для діагностики захворювання.Команда Сміта намагалася дослідити роль рентгенографії грудної клітки у діагностиці COVID-19 за допомогою дослідження, яке включало 366 пацієнтів у Новому Орлеані із підозрою на COVID-19 між 13 і 25 березня. Цим пацієнтам було зроблено 376 рентгенівських знімків грудної клітки під час госпіталізації, а також тестування ЗТ-ПЛР. Два рентгенологи класифікували ці дослідження на COVID-19 таким чином:• Типово: наявність двосторонньої "нерівності" або "суцільне, стрічкоподібне" помутніння матованого скла або консолідації на периферії та від середньої до нижньої ділянки легенів".• Неспецифічно: будь-яке відхилення, крім "типово".• Негативно: відсутність відхилень.Група Сміта виявила, що 10% рентгенівських знімків грудної клітини показали типові ознаки COVID-19, тоді як 57% показали неспецифічні ознаки, а 33% – негативні. Двоє фахівців мали 92% згоди щодо оцінки рентгенівських знімків грудної клітки на COVID-19. 
Типовий рентген грудної клітки 63-річної жінки із задишкою та лихоманкою. Результати рентгенографії грудної клітки включають двосторонню "нерівність" або "суцільне, стрічкоподібне" помутніння матованого скла або консолідацію на периферії та від середньої до нижньої ділянки легенів" (стрілки). Зображення та підпис надано RSNA. Дослідники визнали, що рентген грудної клітки має низьку чутливість для діагностики захворювання COVID-19, але вони підкреслили, що це дозволяє з високим ступенем впевненості прогнозувати захворювання у пацієнтів, які мають прояви, які також типові для КТ грудної клітки."Ми ... переглядали рентгенографію грудної клітки у пацієнтів під час фази експоненціального росту спалаху COVID-19 у Новому Орлеані ... що відповідає найбільш загальновизнаним КТ особливостям COVID-19 в останній літературі", – підсумували автори. "Ці спостереження можуть бути корисними для сортування пацієнтів або можуть допомогти у виписці та плануванні карантину там, де бракує швидких, високочутливих та специфічних тестувань".

Автор: Кейт Медден Єе, штатний кореспондент AuntMinnie.com, опубліковано 3 вересня 2020 р.Джерело: https://www.auntminnie.com/index.aspx?Sec=sup&Sub=xra&Pag=dis&ItemId=130098 
Результати рентгенографії грудної клітки для діагностики захворювання COVID-19Характеристика ПоказникЧутливість 15.5%Специфічність 96.6%Прогностичне значення позитивного результату 83.8%Прогностичне значення негативного результату 50.1%