Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Школа-семінар УЗД: як досягти майстерності в ехокардіографії


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

17–18 лютого в Києві пройшла школа-семінар УЗД "Начала ехокардіографії". Цикл лекцій і майстер-клас провела к. мед. н. Оксана Анатоліївна Ковалевська.

Останнім часом усе більше фахівців відчувають необхідність в оволодінні майстерністю функціональної діагностики за своєю спеціалізацією. У багатьох країнах уже стає нормою, коли, наприклад, кардіолог, ревматолог, невропатолог або флеболог самостійно робить ЕКГ, ЕхоКГ, дуплексне сканування судин  і навіть коронарографію. Досить часто у фахівців УЗД з однієї спеціалізації виникає необхідність освоїти діагностику інших органів і систем. На задоволення потреб саме цих категорій лікарів було орієнтоване навчання.

Серед курсантів були лікарі кардіологи, невропатологи, терапевти, флебологи, а також спеціалісти УЗД, які вже мають досвід роботи у певних напрямах і бажають отримати навички УЗ-діагностики захворювань серцево-судинної системи.

Оксана Ковалевська вважає, що найкращими фахівцями УЗД стають насамперед клініцисти, які добре розуміють, що саме вони мають побачити і які відхилення від норми шукати. Якщо йдеться про ультразвукове дослідження серця – це кардіологи. Цій категорії лікарів треба починати з вивчення складних сучасних ультразвукових систем, режимів сканування, з освоєння техніки роботи з датчиком, вибору зручного для себе способу тримати його і маніпулювати ним. Слід навчитися плавно пересувати та фіксувати руку в проекції анатомічних структур, виводити зображення на моніторі в необхідному ракурсі та розмірі (наприклад, витягувати судину на екрані, виставляти необхідний зріз серця). Ці рухи необхідно довести до автоматизму.

Фахівцям УЗД при освоєнні нових напрямів перш за все потрібно вивчити анатомію, фізіологію органів серцево-судинної системи, чітко уявляти, які патологічні зміни відбуваються при їх захворюваннях. Лікарі УЗД уже вміють «тримати в руках датчик», але більшість із них не володіють методами дослідження кровотоку за допомогою допплерівських режимів. Наприклад, техніка дослідження судин кінцівок зовсім не складна, але інтерпретація зображення потребує глибокого  розуміння анатомічних і фізіологічних особливостей та гемодинаміки.

Головні складові якісної ультразвукової діагностики – це можливості візуалізації (апарату) ультразвукового сканеру та вміння фахівця кваліфіковано інтерпретувати зображення.

Майстер-клас з ехокардіографії серцево-судинної системи було проведено на апараті Aplio 500 Platinum Series. У теоретичній частині О. А. Ковалевська зробила особливі акценти на протоколах стандартного ехокардіографічного дослідження, основних принципах М-модальної, двомірної, допплерівської ЕхоКГ, підходах до вибору датчиків, ознайомила курсантів із ЕхоКГ-доступами та позиціями. Другий день роботи Школи був присвячений УЗД основних патологій серцево-судинної системи та вдосконаленню практичних навичок проведення ЕхоКГ-досліджень.

Поспілкувавшись з однією з курсанток – лікарем Ольгою Тарасівною з Київської області, ми дізналися, що за фахом вона терапевт, працює в міській лікарні. Кілька років тому отримала кваліфікацію з УЗД і спеціалізується на абдомінальній діагностиці. Нещодавно лікар відкрила власну практику і придбала УЗ-апарат Aplio XG із трьома датчиками. До речі, у комунальному закладі, де вона працює, є всього один датчик.

На цей курс школи УЗД лікар прийшла, щоб освоїти ЕхоКГ серцево-судинної системи і розширити спектр діагностичних послуг. Раніше вона пройшла спеціалізацію з УЗД щитоподібної залози, у планах – освоїти діагностику молочної залози. Ольга Тарасівна вважає, що в роботі УЗ-діагностом їй перш за все допомагає досвід терапевта.

УЗД-апарат лікар-підприємець придбала за програмою Secondlife. Ця програма пропонує безпосередньо від виробника високонадійне і доступне відновлене обладнання. Апарати повністю перевірені на продуктивність і якість відповідно до оригіналу, оновлені згідно з останніми стандартами програмного забезпечення. Важливо, що відновлення всіх УЗ-систем проводиться лише на підприємстві Secondlife у Данії, яке входить у групу Canon Medical Systems Europe. На обладнання Secondlife поширюються всі гарантійні зобов’язання виробника.

Дякуємо лектору та відвідувачам УЗ школи!