Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Школа з УЗД судин нижніх кінцівок для лікарів Вінниччини


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

22 березня у Вінниці відбулася чергова школа УЗД, організована компанією ІНМЕД УКРАЇНА – офіційним дистриб’ютором Canon Medical Systems (раніше Toshiba Medical) в Україні.

На базі ОКЛ імені М. І. Пирогова зібралися фахівці УЗ-діагностики з усіх місць і районів області. Про УЗД судин нижніх кінцівок розповіла Оксана Сергіївна Рябинська, к. мед. н. (медичний центр "Інститут вен", м. Харків).

На початку лекції О. С. Рябинська запитала в аудиторії, хто використовує допплерографію. Із майже 70 присутніх руки підняли близько 30 осіб. Це означає, що ще багато фахівців, на жаль, змушені працювати на старих апаратах низького класу.

На конкретних клінічних прикладах лектор розкрила особливості допплерографії судин нижніх кінцівок. Вона акцентувала увагу на необхідності індивідуального підходу до кожного хворого, застерегла від помилкових висновків, коли те, що може бути патологією для одного пацієнта, становить варіант норми для іншого.

"Ще до УЗ-обстеження треба звернути увагу на те, як пацієнт ступає на ту чи іншу ногу, розпитати про його скарги, оглянути обидві кінцівки, звернувши увагу на колір шкіри, набряклість, судинний рисунок, – рекомендує Оксана Рябинська. – Це може задати правильний орієнтир обстеження, підказати, на чому зосередити увагу. Саме від висновку лікаря УЗД залежить тактика лікування, яку вибере флеболог або судинний хірург. У деяких випадках  потрібно попередити зайве хірургічне втручання.

Знаю, що в залі є судинні хірурги. І це дуже добре. Вони мають починати самостійно виконувати доплерографічні  дослідження, навчитися виявляти гострі стани і в ідеалі самостійно обстежувати своїх пацієнтів. Так зараз роблять в усьому прогресивному світі. А у складних, незвичайних випадках слід направляти пацієнтів до експерта з УЗ-діагностики, який має більший досвід і зможе вирішувати діагностичні завдання будь-якого рівня складності.

Головне, чого має навчитися фахівець УЗД, – діагностувати стани, які загрожують життю та здоров’ю пацієнта (артеріальна оклюзія, аневризми артерій, тромбози глибоких вен). Що стосується хронічної патології, не слід обтяжувати висновок дослідження непотрібною інформацією, наприклад, швидкістю кровотоку на всіх ділянках судин, діаметром усіх судин тощо. Треба виділяти головне. При дослідженні поверхневих вен в ідеалі необхідно відображати результати у схемі, де видно джерело рефлюксу і шлях його поширення".

Лекція викликала великий інтерес фахівців.

Аліна Володимирівна Балановська, завідувач кабінету УЗД відділення променевої діагностики Вінницької ОКЛ імені М. І. Пирогова, асистент кафедри післядипломної освіти ВНМУ імені М. І. Пирогова, к. мед. н.:

–      Дуже важливими для наших лікарів є семінари, конференції, школи, які компанія регулярно проводить за участі провідних фахівців. Сьогоднішня насичена та інформативна лекція Оксани Сергіївни Рябинської з УЗД вен та артерій нижніх кінцівок була дуже корисною для колег з усієї області. Фахівці знають лектора  і впевнені, що отримають максимум практичної інформації. Як результат – зал на 80 місць був заповнений ущент.

До нашого закладу третинного рівня звертаються пацієнти з різноманітною патологією, часто у складних випадках. Як відомо, запорукою успішного лікування є своєчасна та якісна діагностика. Апаратура експертного класу з великим набором датчиків і певними режимами та опціями дозволяє виконувати широкий спектр обстежень на сучасному рівні.

У нашій лікарні працюють апарати експертного класу, що дає нам можливість проводити всі види досліджень, у тому числі якісну діагностику судин кінцівок, брахіоцефальних судин, ока. Наявність у комплектації високочастотних датчиків дозволяє діагностувати гострий апендицит, деякі патології шлунка та кишечника, виявляти злоякісні новоутворення, навіть дуже малих розмірів, молочної залози, щитоподібної залози, яєчок, а також метастази в печінці.

Я проводжу дослідження на апараті Aplio 300, ще є апарат Xario XG тієї ж фірми. Техніка працює безперебійно. В апаратів інтуїтивно зрозумілий і простий інтерфейс, дуже зручна функція налаштування зображення однією кнопкою. Натомість в інших апаратах багато налаштувань, що суттєво уповільнює роботу.

Завжди дуже радує сервіс компанії ІНМЕД УКРАЇНА. Якщо виникають питання – досить одного дзвінка, щоб усе було вирішено. Показовим є те, що в сервісній службі багато років працюють одні й ті самі фахівці. Це говорить про надійність фірми.

Юрій Анатолійович Капітанчук, лікар УЗД, Вінницький обласний госпіталь ветеранів війни:

–      Для УЗ-апаратів універсальної лінійки показником якості є візуалізація судин голови та вен і артерій нижніх кінцівок. Апарати Canon Medical Systems у цьому відношенні поза конкуренцією. У нас поки ще, на жаль, немає УЗ-апарату цієї марки. Але в найближчій перспективі сподіваємося придбати апарат Aplio 400. На мій погляд, це найкращий варіант для багатопрофільної клініки. Якість діагностики, безумовно, залежить як від рівня апарату, так і від кваліфікації лікаря. Тому такі інформативні та наочні лекції, як прослухана нами сьогодні, є дуже важливими в безперервній освіті фахівців.

Олександр Юхимович Татарин, судинний хірург, к. мед. н., Вінницька ОКЛ імені М. І. Пирогова:

–      Судинний хірург має сам робити УЗ-дослідження вен перед операцією. Міні-інвазивне ендовенозне втручання теж робиться під УЗ-контролем. Тому головне для нас – це якісна візуалізація поверхневих і глибоких вен. Для судинного хірурга важливо бути в курсі всіх практичних нюансів і нових методик УЗ-досліджень, у чому дуже допомагають такі навчальні заходи. Я працював на апараті Aplio 500. У нього дуже гарні режими і допплер, якісний і зручний  датчик для візуалізації. Комбінація В-режимів за наявності бездоганного датчика гарантує успішний результат. 

Дякуємо лектору та відвідувачам УЗ школи!