Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Ультразвукова діагностика в ортопедії та травматології — інструмент командної роботи


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Ультразвукова діагностика в ортопедії та травматології — інструмент командної роботи

Перша у 2019 році Школа УЗД була присвячена питанням діагностики в травматології та ортопедії. Як завжди, її організаторами виступили Українська Асоціація фахівців з ультразвукової діагностики і Український Допплерівський Клуб за підтримки компанії Canon Medical Systems.

Авторський курс провела Ганна Яківна Вовченко, к. мед. н., головний лікар МЦ «Сучасна ортопедія». Ортопед за фахом, вона отримала другу спеціальність з УЗ-діагностики та присвятила себе УЗД в ортопедії.

Основна частина аудиторії — фахівці УЗД, як вже з досвідом діагностики кістково-м’язової системи, так і ті, хто бажає засвоїти цей напрямок. Декілька курсантів — ортопеди-травматологи і неврологи. Як вважає Г.Я. Вовченко, це дуже перспективна тенденція, коли клініцисти розуміють важливість оволодіння УЗ-діагностикою, у такий спосіб поширюючи свої професійні можливості.

Якщо в Україні у 90-х роках минулого століття сонографія в ортопедії та травматології ще практично не використовувалася, то у провідних країнах вона почала свій активний розвиток на рубежі 60–70 років. Саме у 90-х Ганна Яківна пройшла навчання у провідних фахівців Німеччини та розпочала впроваджувати у Києві УЗ-діагностику кісток, суглобів і м’язів. Сьогодні УЗД у травматології та ортопедії у багатьох випадках може бути основним і кінцевим методом променевої діагностики або першим видом дослідження для визначення подальшої уточнюючої діагностики за допомогою інших модальностей.

На жаль, ще досі є чимало ортопедів-травматологів, які ігнорують УЗД і одразу скеровують пацієнтів на рентген, МРТ чи КТ. Окрім організаційного консерватизму причин цього може бути дві.

По-перше, це у деяких випадках недостатнє знання лікарями УЗД анатомії і фізіології кістково-м’язової системи, в результаті чого клініцисти отримують неінформативні протоколи.

По-друге, ортопеди-травматологи недостатньо розуміють УЗ, як інструмент, причому не тільки діагностичний, а й клінічний.

Переваги УЗ-діагностики у травматології та ортопедії над іншими методами:

  • відсутність радіологічного навантаження. Це особливо важливо при регулярному УЗ-контролі за динамікою у процесі лікування. Зокрема при зрощуванні кісток при переломі зі зміщенням УЗД дає змогу контролювати процес консолідації;
  • значно нижча вартість дослідження порівняно із КТ і МРТ, що суттєво розширює доступність діагностичних можливостей, наприклад, дозволяє виконувати порівняльне дослідження парних органів;
  • у деяких випадках тільки УЗД дає змогу візуалізувати проблему, наприклад, кісту кістки, гематому після хірургічного втручання тощо.

Лектор навела приклад, коли рентген при травмі кисті не показував ніяких відхилень, але пацієнтку турбував біль, особливо при навантаженні. Завдяки своєчасному скеруванню на УЗД, було виявлено перелом великого бугорка без зміщення та призначено необхідне лікування.

Сьогодні УЗД стає незамінним інструментом у хірургії. Під контролем УЗ проводяться дистракційний остеогенез, артроскопія тощо. Хірург-ортопед і лікар УЗ-діагностики працюють командно. При підготовці до оперативного втручання на кістках або суглобах обов’язковим має бути проведення доплерографії судин, а у деяких випадках УЗ-контроль судин необхідний і під час операції.

Важливим сучасним напрямком є проведення прицільних мініінвазивних маніпуляцій під контролем УЗ. Так проведення пункцій наосліп, не знаючи, на яку саме глибину потрібно вводити голку, є дуже небезпечним. І обізнані пацієнти це вже розуміють.

Нещодавно до Ганни Яківни звернулася мешканка одного з міст, яка відмовилася від уколу у суглоб без УЗ-контролю, який їй пропонував місцевий лікар.

Лектор зупинилася на особливостях УЗД в неонатології та у дітей. Саме відсутність масового УЗ-скринінгу новонароджених є причиною пізнього виявлення такої патології, як дисплазія кульшового суглоба, яку мають до 7 % новонароджених, та інших патологій суглобів — вроджених чи отриманих у результаті родової травми.

Під час курсів були розглянуті питання УЗ-діагностики плечового, колінного, тазостегнового і гомілковостопного суглобів. Лектор детально зупинилася на ультразвуковій анатомії суглобів, УЗ-зображеннях патологій м’яких тканин суглобів, технічних нюансах проведення УЗД, зокрема, у яких стандартних площинах слід проводити дослідження, як обирати налаштування тощо. Вона навела приклади протоколів дослідження та звернула увагу на доцільності зосередитися на клінічно значимих показниках. Роздутість протоколів за рахунок неважливої для конкретного пацієнта інформації відволікає лікаря від суті проблеми.

Крім традиційних майстер-класів, Г.Я. Вовченко провела повноцінні практичні заняття з усіх тем. Завдяки тому, що Canon Medical Systems надала два ультразвукових апарати Aplio 300 Platinum Series, курсанти мали достатньо можливості попрактикуватися під керівництвом досвідченого наставника та одразу отримати відповіді, які виникають під час самостійної роботи.