Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Якісна УЗ діагностика — одна з гарячих тем боротьби з інсультом


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Якісна УЗ діагностика — одна з гарячих тем боротьби з інсультом

22–23 червня у Києві відбувся Міжнародний літній саміт «Інсульт: гарячі теми — 2018», організований Українською асоціацією боротьби з інсультом за підтримки European Stroke Оrganization. Компанія Canon Medical Systems виступила партнером майстер-класу для фахівців ультразвукової діагностики, який був проведений 23 червня на базі клініки «Оберіг». Серед учасників заходу були також неврологи, які самостійно проводять УЗ дослідження у пацієнтів, котрі перенесли інсульт.

Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила для обговорення 11-ту версію Міжнародної класифікації хвороб, в який зокрема пропонується класифікувати інсульт як захворювання мозку, а не системи кровообігу.

З цього приводу ми поцікавилися думкою фахівця з неврології, нейросонолога, доктора Алессандро Терруцці під час проведення спеціалізованого майстер-класу з ультразвукового дослідження судин голови та шиї. На думку лектора — це вірна та важлива пропозиція. Методи медикаментозного та ендоваскулярного лікування магістральних судин серця та судин головного мозку суттєво відрізняються. Тому виведення інсультів з напрямку серцево-судинних захворювань є своєчасним і оправданим з точки зору надання допомоги пацієнтам.

Думку італійського колеги повністю поділяє керівник науково-організаційного відділу інсультного центру клініки «Оберіг» Марина Гуляєва. Вона додала, що згідно з сучасними міжнародними настановами, одним із головних завдань лікарів є убезпечення пацієнтів від випадків розвитку повторного інсульту. В протоколі лікування та профілактики пацієнтів, котрі перенесли інсульт, обов’язковим є виконання ультразвукового дослідження судин голови та шиї. При виявленні гемодинамічно значущих стенозів цих судин, такому пацієнту рекомендується консультація ендоваскулярного радіолога. Ризик розвитку повторного інсульту у пацієнтів з некоригованими стенозами судин шиї надто високий. Тому часто ретельне дотримання протоколу надання допомоги пацієнту з інсультом може врятувати йому життя.

Доктор Алессандро Теруцці поділився із українськими колегами стандартами оцінки атеросклеротичних бляшок та ступеня вираження стенозів за допомогою ультразвукового дослідження сонної та хребтової артерій, магістральних судин головного мозку.

Найпоширенішими в практиці методами оцінки ступеня стенозу є методи NASCET та ECSТ, але у деяких випадках ці критерії є недостатніми. На відміну від ангіографії, для цього необхідний мультипараметричний аналіз низки критеріїв. У сучасній УЗ ангіології прийнята оцінка за 10 критеріями: п’ятьма основними і п’ятьма додатковими. Так оцінка стенозу з кроком у 10 % вважається найбільш точною. Важливим показником є пікова систолічна швидкість кровоплину, але тільки у сукупності з іншими параметрами.

Для оцінки стенозу необхідно:
- побачити бляшку та оцінити її поверхню і структуру;
- визначити в доплерівських режимах не тільки систолічну швидкість кровоплину у зоні стенозу, але й після стенозу, так званий гемодинамічний перепад;
- визначити наявність колатеральних судин.

До додаткових критеріїв зокрема відносяться: падіння швидкості кровоплину в судині перед стенозом сонної артерії та після стенозу; швидкість потоку у кінці діастоли, співвідношення швидкостей у внутрішній та загальній сонній артеріях.

Тільки поєднання усіх критеріїв може дати реальну картину стенозу та визначити його ступінь.
Під час майстер-класу доктор Терруцці провів обстеження складного пацієнта із розповсюдженим атеросклерозом сонних артерій на апараті Aplio 300. Для українських фахівців було незвичним те, що лікар перебував безпосередньо за головою пацієнта, але доктор Терруцці зазначив, що так значно зручніше. Під час дослідження наочно було яскраво та дохідливо проілюстровано те, про що лектор розповідав у теоретичній частині заходу.
На наше запитання, чи доцільно проводити скринінг населення щодо виявлення ризиків розвитку інсульту, доктор Терруцці відповів, що обстежувати усіх здорових людей немає сенсу. Проте проводити профілактичне обстеження потрібно тим, у кого є хоча б один фактор ризику: артеріальна гіпертензія, атеросклероз, цукровий діабет, ожиріння, паління, зловживання алкоголем, наявність інсультів та серцево-судинних захворювань у сімейному анамнезі тощо.

Доктор Алессандро Терруцці працює у центрі медичної допомоги Mediclinic (Дубай, ОАЄ) на апараті Aplio 700. Він дуже високо оцінює можливості апаратів Canon Medical Systems не тільки за бездоганну якісну візуалізацію, а й за надзвичайно досконале програмне забезпечення. Так, наприклад, при роботі у режимі мікроваскулярної візуалізації (SMI) можна побачити та оцінити внутрішню структуру атеросклеротичної бляшки з приводу її ембологенності, найдрібніші судини, виявити низько та наднизько швидкісні кровотоки у зонах стенозу, а також у перед- та післястенозних зонах. Інші апарати не дають такого спектру діагностичних можливостей.

По закінченні майстер-класу учасникам була надана можливість самим провести дослідження на апараті Aplio 300 у діагностичному центрі клініки під керівництвом досвідчених фахівців.

Цього року уперше у рамках саміту «Інсульт: гарячі теми» проведено практичний захід з УЗ діагностики. У ньому брали участь фахівці з різних міст України. Як зазначила доктор Наталія Рєпіна, фахівець УЗД клініки «Оберіг», заслужений лікар України, такий формат проведення професійного навчання фахівців є дуже затребуваний. Саме поєднання теоретичних знань та практичних навичок забезпечують якісний результат діагностичного процесу.

Обмін досвідом з європейськими фахівцями є дуже важливим, тому що деякі підходи до інтерпретації отриманих результатів, застосування методів кількісної оцінки відрізняються від національних. Умови зустрічі забезпечили для учасників не тільки отримання теоретичного курсу, а й надали можливість поспілкуватися біля ліжка хворого, що підняло фахову дискусію на інший рівень. Протягом заходу виникло багато запитань, які потребують подальшого обговорення та прийняття колегіальних рішень.

Учасники заходу та доктор Алессандро Теруцці сподіваються на подальше спілкування в розширеному форматі наступного року.