Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Захист від рентгенівського випромінювання


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Чи застаріли засоби індивідуального захисту пацієнтів під час рентгенографії, КТ?

Британський інститут радіології (BIR) та робоча група професійних органів та відомств Великобританії опублікували настанови, засноване на доказах, яке свідчить про те, що контактне екранування пацієнта (наприклад, фартухи, комірці для щитовидної залози або пластини для гонад) забезпечує мінімальну користь або не дають ніякої користі.

Звідси робиться висновок, що існують й інші сфери радіаційного захисту, які ефективніше оптимізують радіаційне опромінення, такі як освіта та навчання, хороша рентгенологічна техніка та використання технологій. Коли вперше було запропоноване використання захисних фартухів чи пластин для пацієнтів, обладнання для візуалізації давало більше випромінювання, ніж системи сьогодні, і вважалося, що контактне екранування може лише принести користь пацієнту.

Захист від рентгенівського випромінювання. Чи застаріли засоби індивідуального захисту пацієнтів під час рентгенографії, КТ?

У минулому певний рівень дози опромінення був неминучим для отримання гарного зображення, але технічний прогрес медичного обладнання для візуалізації означає, що системи тепер можуть бути налаштовані на мінімізацію радіації та все ж досягти чіткого зображення для діагностики. Також стало очевидним, що захисні фартухи або «контактне екранування» іноді можуть прикривати частину тіла, знімок якої потрібно зробити, або екранування може зміщуватися під час дослідження або заважати обладнанню. Це може означати повторний рентген, який може дати додаткову радіацію пацієнту. Це призвело до невідповідностей у використанні індивідуальних засобів захисту пацієнтів по всій Великобританії.

Настанови можна знайти на веб-сайті BIR (англ. мовою).

Персонал добре навчений позиціонувати пацієнта таким чином, щоб випромінювання на організм було мінімізоване; при цьому пацієнт отримує лише те опромінення, якого достатньо для досягнення гарного зображення. Вони також досвідчені в найкращому використанні технології, щоб максимально знизити дозу опромінення.
Настанови, засновані на доказах, були написані спільною робочою групою, в якій були представники Британського інституту радіології, Інституту фізики та інженерії в медицині, Громадського здоров'я Англії, Королівського коледжу радіологів, Товариства та Коледжу лаборантів та Товариства радіологічного захисту. Ці настанови стосуються контактного екранування лише для пацієнтів. Фахівці, що працюють в рентгенологічному кабінеті та в інтервенційній радіології, все ще будуть носити фартухи та комірці, оскільки вони працюють у цій зоні весь час і отримують більший вплив випромінювання, тому вони ризикують без користі.

Фото - рентген знімок молодої жінки. Лобкова зона накрита рентген захисною пластиною. Джерело зображення: Kinderradiologie Olgahospital Klinikum Stuttgart, Hypochondropl 17J W, CC BY-SA 4.0 (https://commons.wikimedia.org)


Пітер Хілз, голова робочої групи BIR, сказав: "Ці настанови пропонують зрозумілу інформацію як пацієнтам, так і професіоналам, і, сподіваємось, це призведе до послідовного підходу в майбутньому, оскільки це надає наукові докази для змін. Однак це потребує значних культурних змін у світогляді щодо радіаційної безпеки та практики у цій галузі".