Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Абдомінальне УЗД в неонатології та педіатрії


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Абдомінальне УЗД в неонатології та педіатрії

Тема ультразвукової діагностики в педіатрії та неонатології надійно увійшла до найактуальніших у Школі УЗД від Української асоціації фахівців з ультразвукової діагностики і Українського Допплерівського Клубу. 4 травня 2019 року свій оновлений авторський курс представив Андрій Миколайович Закревський, к. мед. н., доцент кафедри неонатології Харківської медичної академії післядипломної освіти. Основний акцент лектор зробив на дуже актуальному напрямку — проблемах шлунково-кишкового тракту у новонароджених і дітей різних вікових груп. Захід проходив за підтримки компанії Canon Medical Systems.

Вроджені вади травної системи становлять 3,4 випадка на 100 новонароджених, у більшості своїй вони потребують хірургічного втручання, тому їх виявлення під час раннього неонатального УЗ-скринінгу має вирішальну роль у збереженні життя і здоров’я дитини. Лектор зосередив увагу на тому, що вади розвитку дуже часто бувають поєднаними: знайшов одну — шукай другу. Своєчасне визначення супутньої патології дає можливість обрати оптимальну тактику лікування і, за необхідності, найменш ризикового трансферу маленького пацієнта до спеціалізованого лікувального закладу.

Більшість вроджених вад розвиваються на ранніх стадіях вагітності, тому їх можливо діагностувати у пренатальному періоді під час планових УЗ-досліджень вагітних. Це особливо необхідно у випадку важких і складних вад, які потребують корекції одразу після народження, наприклад, вад розвитку черевної стінки (омфалоцелє, гастрошиз), атрезії стравоходу, ануса, прямої кишки та інших. У таких випадках пологи доцільно проводити у спеціалізованих закладах або перинатальних центрах.

При народженні дитини із вадами в умовах звичайного пологового будинку комплексне УЗ-дослідження допомагає визначити загальний стан новонародженого для прийняття оперативних рішень щодо стабілізації стану і організації безпечного трансферу до спеціалізованого хірургічного стаціонару.

Як відомо, у практиці регіональних багатопрофільних і навіть спеціалізованих закладів ті чи інші складні випадки зустрічаються не дуже часто і викликають багато запитань у діагностиці. Тому А.М. Закревський у цьому курсі звернув увагу саме на незвичайні клінічні випадки у дітей різного віку з власної практики. Взагалі, особливий акцент лектор зробив на ультразвукову діагностику при синдромі гострого живота у дітей, пухлини черевної порожнини, мультипараметричне ультразвукове дослідження захворювань печінки.

Широкі діагностичні можливості відкриває використання мультипараметричних УЗ-методів дослідження — поєднання еластографії, допплерографії, візуалізації кровотоків мінімальної швидкості. Останнє стало можливим завдяки інноваційній методиці SMI (Superb Microvascular Imaging) від Canon Medical Systems.

Яскраві приклади мультипараметричного УЗД було продемонстровано на клінічних випадках фіброзу печінки 3 стадії у дитини 4 років з автоімунним гепатитом та хворобою Байлера. Також були показані та обговорені приклади ультразвукової діагностики гострого апендициту та перитоніту у дітей, інвагінації кишечника, пахової кили, панкреатиту, інсуломи підшлункової залози, проаналізовані різні випадки синдрому гострого живота.

Теоретична частина була підкріплена майстер-класом на апараті Aplio 300. Як завжди, А.М. Закревський провів дослідження маленьких пацієнтів із досконалим поясненням методів та нюансів УЗ-діагностики у конкретних випадках. Було проведено комплексне УЗД дитині у віці 1 місяць, а також абдомінальне УЗД та допплерехокардіографію дітям 5 і 9 місяців. Слухачі спостерігали особливості ультразвукової діагностики при дослідженні верхніх відділів ШКТ під час годування малюків та одразу після цього.

При обстеженні дітей такого віку важливим є не тільки професійна майстерність лікаря, а й здатність знаходити контакт із маленьким пацієнтом і його батьками. Треба забезпечити спокій і комфортний стан дитини та максимально швидко провести усі необхідні скани і виміри. Найбільш якісне та інформативне дослідження із досконалою візуалізацією забезпечують апарати експертного класу. Зручні налаштування дають змогу провести діагностику досить швидко. Тому у педіатричній практиці мають використовуватися апарати саме експертного класу. І, безумовно, фахівці УЗД повинні мати досить високий рівень кваліфікації.

Увага!

З 2.10 до 1.11 2019 року на кафедрі неонатології Харківської медичної академії післядипломної освіти відбудеться плановий цикл тематичного удосконалення за темою «Ультразвукова діагностика в неонатології».

Контингент слухачів : лікарі ультразвукової діагностики, лікарі-неонатологи, акушери-гінекологи, лікарі педіатричного профілю.

Детальна інформація на сайті ХМАПО https://med.edu.ua (педіатричний факультет, кафедра неонатології, зав. каф. проф. Клименко Т.М.), neonatology@med.edu.ua, andreyzakrevskyy@gmail.com та за телефоном (067) 573-83-48 (Закревський Андрій Миколайович).