Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Актуальні питання ультразвукової діагностики в уронефрології


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Актуальні питання ультразвукової діагностики в уронефрології

Тема мультипараметричного ультразвукового дослідження в уронефрології викликала широкий інтерес не тільки фахівців УЗ-діагностики, але і клініцистів. Тематичний курс у Школі УЗД, яка організована Українською Асоціацією фахівців ультразвукової діагностики та Українським Допплерівським Клубом за підтримки компанії Canon Medical Systems, представив Сергій Олександрович Кінзерський, к. мед. н., доцент кафедри спортивної медицини та фізичної реабілітації УралДУФК, завідувач відділення ультразвукової та функціональної діагностики Клініки професора Кінзерського (Росія).

Ультразвукова діагностика є одним із ключових методів дослідження в урологічній практиці. Незважаючи на її актуальність і соціальну затребуваність, якість підготовки фахівців цього напрямку залишається досить слабкою. Однією з причин цього лектор вважає відсутність належної зацікавленості з боку клінік, а також чітко сформованого запиту на детальні дослідження від фахівців: урологів, нефрологів, онкологів. І це незважаючи на те, що рак передміхурової залози (РПЗ) є однією з основних причин передчасної смертності серед чоловічого населення.

Щорічно в світі реєструється понад 550 тисяч нових випадків захворюваності на ПРЗ. У Європі та США він займає перше місце в структурі онкопатології серед чоловіків (так само, як і рак молочної залози серед жінок). Для визначення точної локалізації новоутворень, наявності злоякісності, розповсюдженості, метастазування і вибору правильного методу лікування необхідна точна діагностика. Найважливішим фактором виживання і одужання є, безумовно, діагностика на ранніх стадіях.

Який метод діагностики обрати? С.О. Кінзерський детально розглянув методологію мультипараметричного УЗД органів мошонки, трансректального УЗ-дослідження передміхурової залози, УЗ-допплерографії статевого члена. Особлива увага приділялася анатомії та ультразвуковій анатомії органів, їх захворюванням і клінічним завданням.

При гострому болю в мошонці УЗ-методи дають змогу виявити запальні захворювання, перекрут яєчка, наслідки травми та інші причини. При пухлинах органів мошонки (у тому числі позаорганних) мультипараметричне УЗД дає можливість виявити новоутворення яєчка, провести диференційну діагностику на підставі даних еластографії та контрастування (CEUS). Лектор зупинився на порівняльних можливостях мультипараметричного МРТ і УЗД, виборі методу та доцільності їх поєднання в тих чи інших випадках.

Проблема чоловічого безпліддя набуває все більшої актуальності. УЗД є одним із основних методів для визначення його причин. Одна з найпоширеніших причин тестикулярного безпліддя — варикоцеле (розширення вен гроновидного сплетіння сім’яного канатика). Методика УЗД при цій патології включає орхометрію, дослідження венозного і артеріального кровотоку. Ультразвукове дослідження органів мошонки і малого тазу в ряді випадків дає можливість діагностувати причини гематоспермії та азооспермії. Лектор також звернув увагу слухачів на Рекомендації Європейського товариства урогенітальної радіології (ESUR) при діагностиці мікролітіазу яєчок, утворень, які не пальпуються, варикоцеле.

Трансректальне УЗД у В-режимі, ЕД-режимі та методом еластографії дає великі можливості візуалізації патології передміхурової залози — доброякісної гіпоплазії, злоякісних утворень та інших структурних змін. Детально були показані можливості еластографії зсувною хвилею в поєднанні з дослідженням у режимі контрастного посилення (CEUS).

Ультразвукова допплерографія є золотим стандартом при дослідженні еректильної дисфункції, а також дає змогу детально візуалізувати патологічні зміни при хворобі Пейроні, травмах, ускладненнях після оперативного втручання (пластики та протезування).

Всю теоретичну інформацію Сергій Кінзерський супроводжував демонстрацією власних клінічних досліджень, багато з яких виконані на апараті Xario 200, на якому він працює в клініці. Такий формат роботи дав можливість слухачам отримати живий корисний матеріал для своєї професійної діяльності.