Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Компанія Canon Medical Systems виступила партнером Medical Business Forum


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Компанія Canon Medical Systems виступила партнером Medical Business Forum 

13-14 липня 2018 року відбувся черговий Medical Business Forum – конференція про бізнес для тих, хто будує успішний медичний бізнес. Засновником і куратором якого є Лія Смекун - маркетолог в сфері охорони здоров'я та фармацевтики, викладач авторського курсу «Інтернет-маркетинг».

Компанія Canon Medical Systems виступила партнером цього заходу.

На конференції для приватної медицини Medical Business Forum традиційно кожна доповідь була маленькою сенсацією.

В цьому році виступали спікери з Італії, Грузії, України та Росії. Всього було 12 тем і 14 спікерів, а в залі зібралося 200 учасників з п'яти країн.

Про те, як швидко та в якому напрямку розвивається приватна медицина і що їй заважає, журналісти порталу про здоров'я LIKAR.INFO запитали у гостей та спікерів заходу. Коментарі дали медики з різних секторів – кардіології, діагностики, гінекології та ін.


ТИГРАН АРУТЮНЯН, ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР МЕДИЧНОГО ДОМА ODREX

Тигран, скажіть, будь ласка, приватна медицина зараз розвивається швидко чи повільно? Або стоїть на місці? Ви відчуваєте якусь динаміку? Що відбувається?

–  Так, приватна медицина в Україні зараз розвивається дуже інтенсивно. Це сьогодні, в контексті бізнесу, одне з найбільш популярних напрямків, куди приходять інвестори, які не пов'язані з медициною в принципі. Сьогодні це приваблива ніша для інвестицій, багато грошей стікається в цьому напрямку.

Тобто зараз ділиться ринок, і треба встигнути?

–  Час покаже, наскільки це буде виправдано. Але зараз саме така ситуація, коли інвестори, звичайно, ризикуючи, входять в приватну медицину, роблячи великі інвестиції.

Чого вам зараз не вистачає для розвитку?

–  По-перше, ми б хотіли, щоб була ситуація рівності всіх учасників медичного ринку. Щоб приватні структури мали ті самі привілеї або якісь опції, які має державна медицина, просто для рівності ситуації. Це, звичайно ж, змінило б баланс і дало новий поштовх для розвитку якісної медицини як такої.

Чого не вистачає в цілому?

–  Бракує якісних підготовлених медичних кадрів - це велика проблема. Тому що, продаючи послугу за конкретні гроші, потрібно забезпечити ту якість, яку люди очікують. І перевершувати очікування, якщо бути націленим стратегічно на майбутнє. Цього не вистачає, над цим треба працювати. Наші вузи не готують достатньої кількості кваліфікованих кадрів. Рівень підготовки не на високому рівні. Є кадровий голод в цій ніші, і це, звичайно, гальмує в аспекті розвитку.

А кадровий голод залежить від рівня підготовки в наших медичних вузах?

–  Звичайно, залежить. Коли студент шостого курсу або інтерн дивиться на якийсь вид сучасної хірургії і не розуміє, які там навіть інструменти присутні, це означає, що цей студент ніколи не був в сучасній операційної, не проходив якийсь практичний тренінг в цьому аспекті. Чого ми можемо від нього хотіти, якщо його так вчили?

Про конкуренцію. Вона відчувається? Або ви як і раніше дотримуєтеся точки зору, що це колеги, а не конкуренти?

–  Ми не відчуваємо конкуренції. Тому що ринок великий, дуже великий і далі розвивається. Наша ідеологія полягати в тому, що нішу потрібно під себе розширювати певними діями. Можна гроші направити на те, щоб якимось чином боротися з конкурентами, припустимо, в Одесі. А можна ці ж гроші направити на те, щоб підвищити обізнаність пацієнтів, що їм потрібно прийти до лікаря. Це абсолютно два різних підходи. Ми пропагуємо другу ідеологію. Щоб розширити ринок, місця вистачить усім. За якісною медициною повинні прийти до нас.

Хто для вас орієнтир? Є лідер думок в українських клініках, за яким ви слідкуєте?

–  Чесно кажучи, сьогодні на ринку немає того, хто показав би видатний результат, на який варто було б орієнтуватися. Може, ми станемо провідною зіркою для багатьох інших, які підуть за нашим, сподіваюся, успішним досвідом. Це шлях, який ми проходимо вперше. Ми ніколи в житті не робили такого, та й ніхто в Україні теж цього не робив. Це нове для всіх і для нас теж. Тому успішний досвід матиме колосальне значення. Люди на цьому досвіді вчитимуться і рухатися вперед.

РУСЛАН СИВАЧЕНКО, ДИРЕКТОР МРТ-ЦЕНТРУ «НЕЙРОМЕД»

Як вам здається, приватна медицина розвивається? Якщо так, то в який бік? Що з нею відбувається?

–  Я можу точно сказати, що медицина розвивається. І тому є приклад, що, напевно, навряд чи хтось зараз користується державною стоматологією або державним гінекологічним кабінетом. Сюди ж можна віднести і інші напрямки, які активно конкурують з державою: це діагностика і лабораторні аналізи. З кожним роком ситуація змінюється. Ринок переходить в приватний сектор. Я думаю, що це чекає і такі серйозні напрямки, як хірургія та інше.

Чого вам, як людині з цієї індустрії, не вистачає для розвитку? Що могло б дати вам істотний поштовх?

–  Мені особисто нічого не бракує. Ми активно розвиваємося. Намагаємося правильно засновувати свій медичний бізнес на щирому сервісі, на потребах пацієнта. Недолік, напевно, в кадрах і розумінні, що потрібно пацієнтові. Ну і ряд організаційних питань, в яких держава, можливо, заважає. В принципі, я не проти законодавчої бази, яка поставила б державну і приватну медицину на рівні позиції. Щоб були рівні права, однакові у медичних приватних організацій та державних.

Приватна медицина - це конкурентний ринок? Ви відчуваєте конкуренцію?

–   Є дуже конкурентні галузі. Особливо це стосується великих міст. Тут дуже щільна конкуренція в деяких галузях, рентабельних - пластична хірургія, стоматологія, естетична косметологія, гінекологія. Але є ніші, які до сих пір не зайняті. Я прийшов в медичний бізнес з рітейлу і скажу, що тут ще є, куди рости, є, де штовхатися і розвиватися. Це ще не таке конкурентне середовище, як, припустимо, в продажах.

Хто є орієнтиром для вас? Можливо, є лідери думок? На кого орієнтуєтеся, до кого прислухаєтеся?

–  Чесно скажу, я орієнтуюся виключно в тій галузі, якою займаюся. Це діагностика. І тут я хотів би відзначити компанію, теж присутню тут, на форумі - «М24», яка є для мене зразково-показовим медичним закладом. Це та компанія, на яку я радив би рівнятися. Якщо говорити про інші напрямки, напевно, є потужні українські медичні холдинги, але я не знаю.

МАРІЯ ГРІЩЕВА, ЗАСТУПНИК ГЕНЕРАЛЬНОГО ДИРЕКТОРА З ЕКОНОМІЧНИХ ПИТАНЬ КЛІНІКИ «ІСІДА»

Як вам здається, в який бік розвивається медицина України? Буде більше приватних клінік або державних? Що очикувати?

–  Я вірю в те, що державна медицина підтягнеться і буде конкурувати на належному рівні з приватною. Сподіваюся, якщо будуть заходити інвестиції в Україну, загальний рівень життя громадян буде підвищуватися. Це буде стимулювати зростання як державних, так і приватних медичних установ. Зараз український громадянин став більш вимогливим до послуг, які він отримує. І сьогоднішня реформа медицини в державному секторі буде підтягувати держклініки, тому що іншого шляху вже немає. Як кажуть мої друзі, які цим займаються зараз: «Змінюйся або вмирай».

А чого вам, як людині, яка в цій індустрії працює, не вистачає, щоб розвивати справу?

–  Ну, крім інвестицій, як ви сказали. Мені здається, що нам не вистачає саме того рівня ментальності споживача послуг, який буде вимагати від нас, як від представників, виробників цих послуг, належного рівня сервісу. Якщо від нас вимагатимуть більшого, то ми будемо знаходити можливість це «більше» надавати.

А конкуренція зараз вже є серед приватних клінік? Ви відчуваєте її? Коли вона проявилася?

–  Я думаю, це було на початку 2010-х років, спочатку це сталося в загальнопрофільних приватних медичних установах. А тепер конкуренція стала жорсткішою відчуватися в вузьких кейсах. Наприклад, «Ісіда» працює в області жіночого здоров'я. Раніше ми були монополістами, тепер у нас є конкуренти. І насправді це здорово. Це стимулює.

За чим ви стежите в індустрії приватної медицини? Хто вам імпонує? Може, це клініка або окрема особистість?

–  Ми. Тільки ми і наш засновник. Я вважаю, що на нас треба рівнятися і взагалі ми - найкращі.

За підсумками зустрічей на найбільш очікуваному медичному форумі України для приватних медиків  щороку можна робити зріз цієї самої медицини та вивчати динаміку її розвитку. 

Які висновки можна зробити сьогодні:
–  Середовище конкурентне.
–  Потрібні зміни в законодавстві, а потім вже і становлення страхової медицини.
–  Хотілося б рівних прав і рівних можливостей з державною медициною.
–  Є великі проблеми з кадрами - якість медичної освіти в Україні не дотягує до рівня вимог приватної медицини. Хороший анестезіолог, талановитий хірург, прекрасний діагност - зараз на вагу золота.
–  З кожним роком підвищуються вимоги до рівня сервісу, і є потенціал цього високого рівня відповідати. Існують практично незайняті ніші і зони росту.
–  Рецепт успіху - це пошук рішення проблем своїх пацієнтів. Важливо не думати про відокремлення від конкурентів, а досліджувати очікування пацієнтів.
–  Сьогодні не в тренді - конкурувати за ціною, треба бути НЕ ТАКИМ, знайти свій спосіб виділятися.
–  Приватна медицина широко відкрила свої обійми для інвесторів.
–  Потрібно збиратися і обговорювати свій досвід, проблеми, кейси, відкриття, шукати разом відповіді на всі питання, знаходити друзів та партнерів на Medical Business Forum.

Джерело інформації: http://www.likar.info/pro/news-80505-Chetyre-voprosa-o-chastnoy-meditsine-Ukrainy/

Детальніше про Medical Business Forum: http://medical-business-forum.com/kiev-july-2018