Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Інноваційні можливості діагностики папілярного раку щитоподібної залози


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Інноваційні можливості діагностики папілярного раку щитоподібної залози

Під час роботи 28-ї Медичної виставки Public Health 2019 відбулася УЗД-школа, організаторами якої виступили НМУ імені О.О. Богомольця, Українська Асоціація фахівців ультразвукової діагностики та ДП «Прем’єр Експо». Великий інтерес фахівців викликала лекція «Папілярний рак щитоподібної залози — особливості перебігу та ультразвукової діагностики», яку представила Вікторія Олександрівна СЕРДЮК, к. мед. н., лікар з ультразвукової діагностики вищої кваліфікаційної категорії, завідуюча відділенням новітніх технологій УЗД Київського міського клінічного ендокринологічного центру.

Захворюваність на папілярний рак щитоподібної залози (ЩЗ) у світі становить від 0,8 до 9,4 на 100 тис. жіночого населення і від 0,6 до 2,6 випадків на 100 тис. чоловічого. Зростання захворюваності відзначається на усіх континентах, окрім Африки. В Україні ці показники суттєво гірші, ніж середньосвітові — 12,8 на 100 тис. населення. Причому з 1986 року в середньому по Україні вони зросли в 11 разів.

У структурі злоякісних новоутворень ЩЗ папілярний рак (ПР) становить 80–92%. В Україні його частка сягає до 92%. Деякі форми ПР характеризуються високою інвазивною та метастатичною активністю. Розповсюджується ця пухлина у лімфовузли, прилеглі тканини, судини, можливі також віддалені метастази. Папілярні карциноми також можуть проявлятися у вигляді мікрокарцином та кістозних форм.

Сучасне УЗ-обладнання дає змогу проводити мультипараметричне УЗД щитоподібної залози. Діагностика ЩЗ починається з УЗ-дослідження у В-режимі сірої шкали, далі при виявленні підозрілих утворень проводиться допплерографія, потім соноеластографія, і для уточнення діагнозу при підозрі на злоякісні утворення призначається прицільна біопсія.

Інформативність дослідження значно підвищується, якщо можна оцінити мікрокровотоки в тканинах. Таку функцію надає режим Superb Microvascular Imaging (SMI) — інноваційна розробка Canon Medical Systems.

Соноеластографія — найінформативніший метод дослідження утворень щитоподібної залози. Вона забезпечує якісну і кількісну оцінку жорсткості тканини. Існують два види еластографії — компресійна та зсувної хвилі, вони можуть доповнювати одна одну.

Результати компресійної еластографії залежать від рівня УЗ-апарата. Так коефіцієнт деформації тканини ЩЗ у нормі для старих моделей — 4, а для апаратів нового покоління — 2. Це особливо треба враховувати при роботі на різних апаратах. За кордоном більше орієнтуються на колір, ніж на цифри. При низькій жорсткості — зображення зелене, при підвищенні жорсткості воно переходить у синій колір до темного відтінку.

При технології зсувної хвилі базові кольори зображення інші: від синього при низькій жорсткості до червоного при високій. Хоча за бажанням оператора кольори можна змінювати у налаштуваннях.

Показники жорсткості ЩЗ у нормі: 20–50 кРа, пограничне значення при злоякісних процесах — від 60–80 кРа.

Найсприятливіший прогноз — при неінвазійних формах раку. При цьому навіть найменший розмір новоутворення не гарантує відсутності інвазійної активності — ангіоінвазію, проростання в капсулу і довколишні тканини та метастази в лімфовузли. Може бути крихітна мікрокарцинома з великими (значно більшими за неї) метастазами, які й стають причиною скарг пацієнтів. Тому основним завданням УЗ-дослідження є виявлення ознак поведінки пухлини, що й стає головним критерієм при визначенні тактики лікування.

Ознаки інвазивності раку:

—          субкапсулярне розміщення з інвазією в капсулу та довколишні тканини;

—          інвазія в довколишню паренхіму щитоподібної залози (ангіоінвазія);

—          мультифокальна форма (зокрема білатеральна);

—          метастази у реґіонарні лімфовузли;

—          віддалені метастази.

Дуже небезпечним є проростання пухлини у глотку, трахею та великі судини.

Папілярні мікрокарциноми за гістологічною класифікацією ВООЗ визначаються як морфологічний варіант папілярного раку щитоподібної залози з діаметром менше 1 см при відсутності мультифокального росту, реґіонарних і віддалених метастазів. У літературі також зустрічаються такі визначення як «малий», «окультний», «прихований», «субклінічний», «ранній», «малооб’ємний» рак, а також «патоморфологічна інциденталома», «мікрорак».

Найвища частота мікрокарцином спостерігається при діагностиці нових випадків захворювання на РЩЗ. Так у США ця частка сягає 49%. Вважається, що одна з головних причин зростання частоти мікрокарцином — удосконалення діагностики. Саме тому найбільший стрибок захворюваності спостерігається у країнах з високим економічним розвитком.

На сучасних апаратах при проведенні еластографії папілярна мікрокарцинома добре картується синім кольором. При цьому площа синього картування може бути значно більшою від самої пухлини, що свідчить про те, що підвищена жорсткість розповсюджується на довколишні тканини.

Для візуалізації пухлин маленьких розмірів еластографія зсувної хвилі не завжди ефективна. Краще використовувати компресійну еластографію.

Кістозні форми становлять 6–11% у структурі папілярного раку ЩЗ. Їх УЗ-ознаки: кістозно-солідні утворення, часто з септами та потовщеними стінками.

Інформативність і точність УЗ-дослідження кістозних, мультифокальних форм папілярного раку, цистаденокарцином значно підвищується при використанні режиму SMI.

Після доповіді модератор Школи УЗД О.Б. Динник, президент Української Асоціації фахівців ультразвукової діагностики, подякував В.О. Сердюк за унікальний матеріал і підняв актуальне питання про подальший менеджмент пацієнта після встановлення діагнозу. Лектор зауважила, що у кожному випадку потрібен індивідуальний підхід. Так, наприклад, при виявленні маленьких пухлин до 0,5 см недоцільно призначати біопсію, зважаючи на те, що важко отримати матеріал на малих розмірах і є значний ризик помилкових результатів, особливо небезпечно отримання помилково-негативного результату. Тому призначається спостереження з обов’язковим контролем за поведінкою пухлини кожні три місяці. У літніх людей, як правило, пухлина росте роками, дуже повільно і не спричиняє шкоди для організму. А у молодих людей ріст та інвазійний процес можуть бути дуже швидкими. Саме тому акцент робиться саме на індивідуальному підході з урахуванням усіх особливостей стану конкретного пацієнта.

По закінченні теоретичної частини В.О. Сердюк провела майстер-клас на стенді Canon Medical Systems на флагманській інноваційній УЗ-системі експертного класу Aplio i900, де продемонструвала унікальні діагностичні можливості апарата та нюанси УЗ-дослідження щитоподібної залози.