Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Оцінка патології плода з низьким кровотоком з використанням технології SMI


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Вступ

У дослідженні була використана нова ультразвукова доплерівська технологія Superb Microsvascular Imaging (SMI) від Canon Medical Systems, щоб краще візуалізувати дрібні судини усередині зоба плода. SMI використовує алгоритм придушення перешкод, щоб витягти низькошвидкісний потік з високою частотою кадрів, щоб забезпечити деталізацію розгалуження судин з високою роздільною здатністю в порівнянні з традиційними доплерівськими методами. Підвищена чутливість до доплеру, що забезпечується SMI, надає нові можливості для пренатальної діагностики.

Історія

28-річна вагітна жінка звернулася в ультразвукове відділення з історією хвороби Грейвса (дифузний токсичний зоб) і тиреоїдектомією.

Було проведено серійне ультразвукове сканування на предмет легкої тахікардії плода і невеликого зоба плода, починаючи з 19,4 тижня вагітності. Її лікували метимазолом від гіпертиреозу. Збільшення обсягу навколоплідних вод з’явилося на 35,2 тижні вагітності. У той час її було продіагностувано за допомогою ультразвукового дослідження, щоб вивчити зоб плода більш докладно.

Оцінка патології плода з низьким кровотоком з використанням технології SMI

Технології

Зображення було отримано за допомогою ультразвукової системи Aplio i800 (Canon Medical Systems) з використанням матричного конвексного датчика PVI-475BX (i8CX1). Налаштування ультразвукового дослідження, включаючи масштаб швидкості і посилення, були оптимізовані для умов потоку.

Шкала швидкості колірного допплера зазвичай була встановлена ​​на 20,9 см/с, частота кольору 3,5 МГц з налаштуванням колірного фільтра «3». Шкала SMI була стандартизована приблизно до 1,7 см/с, частота 3,5 МГц і колірного фільтра «4» .Розмір поля області інтересу не змінився при порівнянні кольорового і енергетичного допплерівських зображень, а також між двома режимами SMI (кольоровим та монохромним). SMI давав близько 50 кадрів в секунду, а кольоровий допплер в більшості випадків - близько 10 кадрів в секунду.

 

 

Результати

Невеликий зоб у плода був присутній без ознак водянки. Кількість амніотичної рідини було помірно збільшено (AFI = 25,4 см). Розрахункова вага плода складала 2934 г.

Жінка народила дитину 3 315 грамів, жіночої статі з низьким рівнем ТТГ, низьким нормальним рівнем Т4 і низьким рівнем вільного Т4. Немовля продемонструвало ознаки центрального гіпотиреозу у віці семи місяців.

Оцінка патології плода з низьким кровотоком з використанням технології SMI

Обговорення

Зоб у плода може виникнути при будь якому рівні материнської щитоподібної залози, який є низьким, нормальним або високим. В цьому випадку допплерівська візуалізація мікроциркуляторного русла щитоподібної залози не сприяла зміні ведення вагітності, хоча вона і дозволяла документувати візуальні відмінності в ступені васкуляризації тканин в залежності від використовуваної допплерівської технології.

Звичайні методи допплерівської візуалізації, такі як ультразвукова допплерівська кольорова і енергетична ультразвукова діагностика, не могли відображати невеликі судини з низькою швидкістю потоку в даному конкретному випадку. В недавній статті описана оцінка функції щитоподібної залози плода з використанням тривимірного градієнтного ехо-зображення, зваженого по Т1.

За аналогією, надійна оцінка мікроциркуляторного русла органів з використанням більш чутливих допплерівських технологій візуалізації, таких як SMI, може надати нові можливості для моніторингу патологічних станів мікросудин з низькою швидкістю потоку в тканинах плода або плаценти. Майбутні напрямки можуть додатково класифікувати характеристики мікросудинної тканини під час вагітності, особливо якщо будуть розроблені нові програмні інструменти для кількісної оцінки цих змін.

 

Автори: Веслі Лі, доктор медицини, директор відділу жіночої діагностики та діагностики плода, кафедра акушерства та гінекології та Лорен М. Мак, клінічний інструктор, кафедра акушерства та гінекології, Медичний коледж Бейлора, Х'юстон, Техас

Список літератури: Fujii S, Nagaishi J, Mukuda N, Kaneda S, Inoue C, Fukunaga T, Ogawa T. Оцінка щитоподібної залози плоду за допомогою 3D градієнтного ехо-Т1-зваженого МР-зображення. Magn Reson Med Sci. 2017; 16: 203-208.

Оригінал статті на англійській мові за цим посиланням.