Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Практичні аспекти ультразвукової діагностики в гінекології


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Практичні аспекти ультразвукової діагностики в гінекології

Чергова Школа УЗД, яка проходила з 30 листопада до 2 грудня 2019 року, була присвячена питанням ультразвукової діагностики у гінекології. Організатори заходу – Українська асоціація фахівців з ультразвукової діагностики та Український допплерівський клуб за підтримки компанії Canon Medical Systems.

Нелла Кузьмівна ВОЛИК, к. мед. н., лікар вищої категорії, доцент кафедри радіології НМАПО імені П.Л. Шупика, лікар УЗД Інституту ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України представила оновлений триденний авторський курс, до якого увійшли нові діагностичні та клінічні приклади, які стали не тільки ілюстраціями теоретичної частини, а й предметом інтерактивної роботи аудиторії. Як завжди, фахівець наголошує своє кредо: запорукою професійної успішності є безперервне навчання, набуття нових знань, застосування нової інформації у практичній роботі. Курси Н.К. Волик завжди збирають велику аудиторію фахівців, які прагнуть до самовдосконалення, розширення сфери професійної діяльності. Це й акушер-гінекологи, які вже практикують УЗД чи планують її засвоїти, і лікарі УЗ-діагностики, котрі бажають набути досвіду роботи у гінекології.

Насамперед фахівець УЗД має досконало знати нормальну анатомію та ехоанатомію тазових органів жінки, фізіологію менструального циклу, патологічних процесів. Лектор нагадала, що ехографічна картина органів залежить від низки факторів: віку, періоду менструального циклу, наявності патології, основних патоморфологічних процесів, патогенезу, стану інших органів, що впливають на розвиток гінекологічних захворювань.

УЗД у більшості випадків гінекологічної практики є першим і остаточним методом діагностики, який дає можливість із високим ступенем достовірності виявити доброякісний або злоякісний ґенез. У багатьох випадках УЗД дає достатню картину розповсюдження та інвазійності пухлини. У разі необхідності призначають МРТ. Що стосується КТ, то для гінекологічних досліджень вона має обмежене застосування.

Лектор докладно розповіла про методологію УЗД у В-режимі, колірної та спектральної допплерографії, звернувши увагу на відповідність до протоколу дослідження. При розгляді усіх тем вона детально роз’яснювала питання оформлення висновків дослідження, застерігала від спокуси придумування діагнозів: якщо рівень апарата не дає якісної візуалізації, у висновку треба вказати на припущення, а пацієнтку скерувати до спеціалізованого закладу.

Нелла Кузьмівна наголосила на тому, що є деякі нюанси, які дають змогу оптимізувати зображення у В-режимі. Наприклад, можна доцільно використовувати не тільки гінекологічні пресети: часто візуалізація буває кращою у пресетах для УЗД передміхурової залози, також можна спробувати пресет для педіатрії тощо. Іноді у інших пресетах налаштування кращі, комфортніші для зору.

Щоб визначити патологію, треба точно уявляти нормальну ехокартину матки і яєчників залежно від періоду життя, фертильності, фази менструального циклу жінки, її індивідуальних особливостей. І зважаючи на це інтерпретувати результат УЗ-діагностики порушень розвитку та функції репродуктивної системи, захворювань матки (міома, саркома, ендометріоз, гіперплазії, поліпи, рак, трофобластична хвороба). Під час Школи детально були розглянуті можливості ультразвукової діагностики патології шийки матки, запалення жіночих тазових органів, позаматкової вагітності, можливостям УЗД в диференціальній діагностиці оваріальних кіст. Велику увагу Н.К. Волик приділила УЗ-діагностиці пухлинних утворень і пухлин яєчників. Що стосується раку шийки матки, то УЗ дає змогу діагностувати зі стадії 1а, але, на жаль, реалізувати цю можливість доводиться вкрай рідко, тому що жінки уперше звертаються до лікаря вже на більш пізніх стадіях.

На багатьох прикладах і з власної практики доповідач висвітлила практичні аспекти колірної та спектральної допплерографії в гінекології.

З кожної теми аудиторії пропонувалися діагностичні та клінічні завдання — встановити діагноз за УЗ-зображенням. У більшості — це були спірні, дискутабельні випадки, саме такі, коли від прийняття правильного рішення залежить здоров’я, репродуктивні можливості та навіть життя жінки. Нелла Кузьмівна звертала особливу увагу на те, що різні патології можуть мати подібну ехографічну картину, тому фахівець повинен володіти критичним мисленням для прийняття вірного рішення.

У перервах учасники Школи мали можливість попрактикуватися з УЗ-дослідження плода на фантомі — новій розробці Canon Medical Systems. Для компанії напрямок акушерства та гінекології зараз став одним із пріоритетних векторів розвитку. На апараті Aplio a450 курсанти відпрацьовували навички 4D-візуалізації плода, тестували налаштування та отримували поради і консультації фахівців компанії.