Canon Medical Systems
01135
Київ
вул. Григорія Андрющенка, 7/19
pr@inmedua.com
https://www.canon-medical.com.ua/img/header/Logo_Canon_Medical_Systems_2018.svg

Використання рентгену і ультразвуку для контролю пневмонії у дітей


Для розповсюдження зверніться до нашої контактної особи pr@inmedua.com

Поєднання рентгенографії грудної клітки та ультразвуку легенів пропонує дієвий спосіб контролю пневмонії з ускладненнями у дітей, хоча МРТ є більш ефективною модальністю для визначення особливостей, згідно з дослідженням, опублікованим 19 березня в інтернет-виданні PLOS One.

Рентген плюс ультразвук контролює пневмонією у дітей - Canon Medical Ukraine

Результати говорять про те, що, у разі якщо МРТ недоступна, рентген пропонує альтернативу більш високому опроміненню такої модальності як КТ, що буде використовується для подальшого спостереження, – написала команда під керівництвом доктора Філіпа Коньєцке з Університетської лікарні Гейдельберга в Німеччині.

"МРТ демонструє більшу чутливість, ніж рентген грудної клітки при виявленні абсцесу та емпієми при пневмонії з ускладненнями, але вона не показала переваг у виявленні ущільнення та плеврального випоту", – пише група. "МРТ може сприяти кращому клінічному лікуванню пневмонії з ускладненнями у госпіталізованих дітей і потенційно може замінити КТ грудної клітки як модальність без рентгенівського випромінювання ... [але] доступність часу сканування МРТ все ще обмежена, а також необхідність в седації так само, як і в застосуванні контрастних речовин з можливими побічними ефектами, які слід враховувати у дітей, які не співпрацюють».

Рентгенографія грудної клітки вже давно є першим способом візуалізації при обстеженні дітей з пневмонією, а іноді вона поєднується з УЗД легенів. Якщо у пацієнтів розвиваються такі ускладнення, як абсцес або емпієма, вони часто проходять рентгенографію грудної клітки або КТ. Але така діагностика збільшує їх опромінення, тому науковці шукають альтернативу, яка б не мала рентгенівського випромінювання, відзначають автори.

МРТ пропонує цю альтернативу, але вона може бути недоступною. Тож Коньєцке та його колеги провели дослідження, щоб дізнатися, чи можна виконувати рентген грудної клітки у поєднанні з УЗД легенів порівняно з МРТ для оцінки наявності та вираженості абсцесу, ущільнення, потовщення стінок бронхів, закупорки слизу та плеврального випоту при пневмонії. Дослідження включало 33 дитини (середній вік, 6 років), які мали 33 парні дослідження: МРТ та рентгенографію грудної клітки. Обидві групи також отримали УЗД.

Хоча при МРТ виявлено більше утворень абсцесу легенів порівняно з рентгеном грудної клітки – як окремо, так і з ультразвуком легенів – комбінація рентгенографії грудної клітки та ультразвуку виявилася порівнянною з МРТ, коли справа стосувалася виявлення плеврального випоту та емпієми.

Показники рентгенографії грудної клітки порівняно з МРТ для виявлення пневмонії у дітей
Виявлення Рентгенографія грудної клітки МРТ р-значення Рентгенографія грудної клітки плюс ультразвук МРТ р-значення
Абсцес легень / некроз 27,3% 72,7% 0,001 55,6% 77,8% 0,109
Ущільнення 97% 100% 1 96,3% 100% 1
Потовщення бронхіальної стінки 27,3% 97% 0,001 0% 96,3% 0,001
Закупорка слизу 0% 66,7% 0,001 0% 33% 0,004
Плевральний випіт / емпієма 81,8% 93,9% 0,125 88,9% 92,6% 0,895

Результати дослідження привели науковців до висновку, що рентгенографія грудної клітки за допомогою ультразвуку легенів пропонує дієвий спосіб діагностувати та контролювати пневмонією у дітей, хоча МРТ ефективніший для деяких показників.

"У більшості випадків рентген грудної клітки та ультразвук легенів здаються достатніми", - підсумувала команда. "У випадках, коли УЗД легенів неможливо здійснити або комбінація рентгенографії грудної клітки та ультразвуку легені може бути недостатньою, слід віддавати перевагу МРТ, як модальності без рентгенівського випромінювання, аніж КТ".

Автор: Кейт Медден Єе, автор колективу AuntMinnie.com.

Ознайомитись з оригіналом статті можна за цим посиланням.